Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ezek lesznek a legjobban fizetett és legkeresettebb szakmák nyolc év múlva

Körülbelül hétmillió új munkahely jön létre Európában a következő tíz évben, ami azt jelenti, hogy 2020 körül már 80 millió állás lesz a kontinensen – derül ki az Európai Szakképzésfejlesztési Központ (Cedefop) felméréséből.

Forrás: Fazék
hirdetés
hirdetés

A 2010-es tanulmány szerint elsősorban a diplomások számíthatnak több lehetőségre. Közülük is a magasan képzett szakemberek számíthatnak majd biztos állásra és magas fizetésre. Az üzleti és szolgáltató szektorban, valamint a közlekedés területén várhatóan több százezer új munkahely jön létre a következő évtizedben, míg a mezőgazdaság és az ipar területén visszafogottabb lesz a fejlődés. Az Egyesült Államok leggyorsabban fejlődő ágazatairól itt olvashatsz bővebben.

A papír előny, de nem garancia

Bár lesznek új munkahelyek, sokkal kevesebb lehetőségre számíthatnak az alacsonyabban képzettek, valamint a fizikai dolgozók. A tanulmány szerint a képzettség mindenképpen előny Európában: ha valakinek papírja van arról, hogy az adott szakterületen szükséges ismereteket megszerezte, és gyakorlattal is rendelkezik, sokkal nagyobb eséllyel talál munkát.

A tanulmány előrejelzése szerint ugyanakkor 2020 körül fokozottan jellemző lesz az a tendencia, ami már most érzékelhető: a diplomával vagy bizonyítvánnyal rendelkezők nagy része nem a végzettségének megfelelő munkakörben dolgozik majd, hanem alacsonyabb pozícióban sikerül elhelyezkednie. Az Egyesült Államokban a diplomások fele már most sem a képzettségének megfelelő munkakörben dolgozik – összefoglalónkat itt olvashatod.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X