Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Hogyan érheted el, hogy elolvassák az önéletrajzodat?

Amerikai, Europass, funkcionális, kreatív vagy netalán a hagyományos? Milyen önéletrajztípus tetszik legjobban a munkaadóknak, és melyik köt ki azonnal a kukában?

Amerikai típusú önéletrajz

Ez a legelterjedtebb változat - nem véletlenül. Könnyen átlátható, nem kell órákig a szöveget böngészni ahhoz, hogy kiderüljön, ki hol dolgozott, mit tanult. Vázlatszerűen kell felsorolni a munkahelyeket, a tanulmányokat, a szakmai tapasztalatot (pályakezdőknél az önkénteskedés, a közösségi és a gyakornoki munka is fontos információ, sőt a hallgatói önkormányzatnál vagy más diákszervezetnél betöltött pozíció is), kronologikus sorrendben, a legújabbtól kezdve.

hirdetés
hirdetés

A munkahelyeket nem érdemes egy cégnévvel elintézni, a beosztást és a legjellemzőbb feladatokat is le kell írni, ahogy a tanulmányoknál sem elég a középiskolát és az egyetemet megnevezni, a szak és a szakirány megnevezése kötelező. Néhány mondatot a célokról is írhattok.

Amerikai típusú önéletrajz - minta

Önéletrajz

Személyes adatok

Név: Álláskereső Tamás 
Születési hely és idő: Debrecen, 1979. május 15.
Lakhely: 1133 Budapest, Önéletrajz u. 1.
Elérhetőség:
Telefon: 30-222-2222
E-mail: [email protected]

Iskolai tanulmányok

1998-2004 Budapesti Egyetem, magyar nyelv és irodalom szak (diplomamunka címe: Magyar irodalom tanítása az általános iskolákban)
1994-1998 Budapesti Gimnázium, angol tannyelvű oktatás

Munkatapasztalat

2004-2005 helyettesítő tanár a Budapesti Általános Iskolában, feladatok: magyar nyelv és irodalom oktatása, szakkör szervezése, diákújság vezetése

2005-2008 osztályvezető a XXX. kerületi önkormányzatnál, feladatok: oktatási intézmények munkájának segítése

Nyelvtudás

Angol - államilag elismert C típusú felsőfokú nyelvvizsga (Origo nyelvvizsga, 2005)

Számítástechnikai ismeretek

Felhasználói szintű Word, Excel, Powerpoint

Közéleti tevékenység

2005- Budapesti Magyartanárok Egyesületének elnöke

Az amerikai típusú önéletrajz előnye, hogy könnyen szerkeszthető és kiegészíthető, de az is tény, hogy nem lehet vele kitűnni a tömegből - a kreativitást és különleges egyéni képességeket igénylő állásokra inkább ne ezzel pályázzatok.

Funkcionális önéletrajz

Ennél a típusnál a tapasztalatokon, eredményeken, képességeken van a hangsúly, amelyeket címszavakra bontva érdemes kifejteni, persze csak vázlatosan. A funkcionális önéletrajz pályakezdőknek és pályamódosítóknak is tökéletes választás, mert egyszerre lehet bemutatni a sokrétű tapasztalatot és a megszerzett képességeket. Itt találtok egy mintát a funkcionális önéletrajzra.

Europass

Ezt a formát az Erasmus-jelentkezésekből már ismerhetitek, a magyarországi álláspályázatoknál akkor érdemes használni, ha ezt külön feltüntetik. Az európai önéletrajz a munkahelyi, tanulmányi adatokon kívül a kompetenciákra, például a szociális vagy éppen az előadói készségekre is kitér. A listát kiegészíthetitek egyéni, relevánsnak tartott készségekkel. Itt nézhettek meg egy Europass-mintát.

Kreatív önéletrajz

Talán nem árulunk el nagy titkot: ezzel az önéletrajztípussal kreativitást igénylő, művészettel, dizájnnal, médiával, reklámmal kapcsolatos állásokra érdemes pályázni. Lényege az egyedi stílus és forma, a rendhagyó színek, a forma, a szóhasználat, esetleg a képek. Persze még mielőtt megnyomnátok a küldés gombot, nézzétek meg a cég honlapját és Facebook-oldalát, abból kikövetkeztethetitek, nyitottak-e az eredeti megoldásokra.

Egy példa a kreatív önéletrajzra. Tényleg kreatív
Egy példa a kreatív önéletrajzra. Tényleg kreatív
Forrás: blogof.francescomugnai.com

Hagyományos önéletrajz

Szülők foglalkozása, általános iskola, hosszas taglalása az eddigi munkatapasztalatoknak, mindez egybefüggő szövegként? A hagyományos önéletrajznak leáldozott, a hr-esek többségét kirázza a hideg az egy-másfél oldalas "fogalmazásoktól" - túl sok időbe telik elolvasni és feldolgozni. Érdemes inkább egy amerikai típusú önéletrajzot és egy rövid motivációs levelet írni.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X