Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Mennyibe kerül a jogosítvány megszerzése?

5

Jogsit szeretnél, de nem tudod, mennyibe kerülnek az elméleti és gyakorlati órák? Hányszor kell vizsgázni, és melyik jogosítványtípussal milyen járműveket vezethetsz? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Rutin vizsga
A jogosítvány ára: legalább 80-100 ezer forintot kell fizetni a tanfolyamért, vizsgák nélkül
Forrás: MTI Fotó: Földi Imre

"B" kategóriás jogosítvány - személygépkocsi

Ez a leggyakoribb kategória, amellyel legfeljebb kilencfős személyautót vezethetsz. A jármű maximum 3500 kg lehet, könnyű, valamint nehéz pótkocsit vontathatsz vele.

hirdetés
hirdetés

Hogyan szerezheted meg?

Szükséged lesz egy egészségügyi igazolásra, amit a háziorvosod állít ki, valamint a személyi okmányok mellett az általános iskola elvégzéséről szóló bizonyítványra. Ha már megtaláltad a számodra legmegfelelőbb autósiskolát, akkor vidd magaddal ezt a két dokumentumot, és tölts ki náluk egy jelentkezési lapot.

Bár orvosi igazolásra nem lesz szükség a jelentkezésnél, jó, ha minél hamarabb beszerzed, mert enélkül nem kaphatod meg a jogosítványt. A tandíj befizetése után részt veszel egy KRESZ-tanfolyamon: a vizsga számítógépes, az interneten számtalan próbafeladatsort találhatsz, ha gyakorolni szeretnél.

Ha megvan a KRESZ-vizsgád, jelentkezhetsz a gyakorlati órákra. A gyakorlati vezetés két részből áll: a járműkezelési (rutin) és a forgalmi részből. 2012. január 1. óta az eddigi két vizsga helyett csak egy forgalmi vizsgát kell tenned. Forgalomban minimum 20 órát kell vezetni a vizsgához, az ezt megelőző rutin rész legalább 9 órás. A rutinvizsga eltörléséről itt olvashatsz.

Ha elsőre nem megy
A tanulók körülbelül 45 százaléka megy át elsőre a gyakorlati vizsgán. Ha megbuksz, kötelező pótórákat venned, ennek mennyiségéről az oktatóval közösen kell döntened. A pótórán túl a vizsgadíjjal is megnő a jogsira költött összeg, ha nem mész át elsőre, újra ki kell fizetned a vizsgadíjat.

Ezek után már csak egyetlen dolgod van: le kell tenned az elsősegélyvizsgát. Ezt a tanfolyam alatt bármikor megteheted, viszont nem érdemes a legvégére hagyni, mert enélkül nem veheted át a jogosítványodat.

Ha minden vizsgád sikerült, akkor legkorábban négy nappal a forgalmi vizsga után átveheted az igazolást a sikeres vizsgákról, ezzel kell felkeresned a lakóhelyed szerinti illetékes okmányirodát, ahol ezek után kiállítják a jogosítványodat.

Mennyibe kerül?

A gyakorlati oktatás iskolától függően körülbelül 60-90 ezer forintba kerül, az ár tartalmazza az elméleti oktatást is. A gyakorlati órák ára 2-3 ezer forint között alakul óránként, ha automata váltós autón akarsz tanulni, akkor ennél valamivel drágább. Az elsősegély-tanfolyam ára 3500-7000 forint, a vizsga díja mindenhol 6500 forint. A KRESZ-vizsgáért egységesen 4600, a forgalmi vizsgáért pedig 11ezer forintot kell fizetni.

„A” kategóriás jogosítvány - motorkerékpár

Ezzel a jogosítvánnyal motorkerékpárt vezethetsz, de csak akkor, ha már elmúltál 21 éves. 18 éves kortól is bejegyezhető, ha van legalább kétéves „A1” vagy „A korlátozott” kategóriás gyakorlatod. A jelentkezés lépései és a hozzá szükséges dokumentumok ugyanazok, mint a személygépkocsinál.

Az oktatás itt is a KRESZ-tanfolyamal kezdődik, ezután következik a rutin, illetve a minimum 27 órás forgalmi vezetés. Ha még nincs jogsid személygépkocsira, akkor részt kell venned egy elsősegély-tanfolyamon is, amit az oktatás ideje alatt bármikor megtehetsz.

Mennyibe kerül?

A tanfolyam autósiskolától függően körülbelül 60-70 ezer forint, saját motorral olcsóbb. A KRESZ-vizsga díja 4600 forint, a rutinvizsga díja 4700 forint, a forgalmi vizsga pedig 11ezer forintba kerül. Ha elsősegély-tanfolyamon is részt veszel, azért 6-7ezret kell külön fizetni, az elsősegély-vizsga pedig egységesen 6500 forint. Ha már van „A1” vagy „A korlátozott” jogosítványod, a költségek jóval alacsonyabbak.

„A korlátozott”

Ezzel a típussal maximum 25 kW teljesítményű, és 0,16 kW/kg teljesítmény/sajáttömeg-arányt meg nem haladó motorkerékpárt vezethetsz, ha már elmúltál 18 éves. A jogsi megszerzésének folyamata ugyanaz, mint az „A” típusnál. Itt a kötelező gyakorlat 16 óra, amelyneknek az ára körülbelül 1500-2000 forint/óra iskolától függően, viszont ha van saját motorod, akkor az ár alacsonyabb. Könnyebb jogsit szerezni 125 köbcentis motorokra. Összefoglalónkat itt olvashatod el.

„A1”

Ha már elmúltál 16 éves, ezzel a jogosítványtípussal a 125 cm3 hengerűrtartalmat és a 11 kW-os teljesítményt meg nem haladó hajtómotorral ellátott motorkerékpárt vezethetsz. A jelentkezéshez a személyi okmányokon túl az általános iskola elvégzéséről szóló bizonyítványra lesz szükséged - a kurzus ugyanolyan elemekből áll, mint az "A" kategóriánál, a forgalomban azonban csak 16 órát kell vezetned.

Mennyibe kerül?

Az elméleti és a gyakorlati oktatás ára körülbelül 45-55 ezer forint, a vezetés ára 1300-1600 forint/óra, itt is olcsóbb az oktatás, ha van saját motorod. A KRESZ-vizsga díja egységesen 4600 , a rutinvizsga 4700, forgalmi vizsga pedig 11ezer forint. Az elsősegély-tanfolyam ára 3500-7000 forint.

„C” kategóriás jogosítvány – teherautó

Akkor kaphatsz jogsit teherautóra, ha már elmúltál 17 és fél éves, emellett van „B” kategóriás jogosítványod. A beiratkozáshoz vidd magaddal a személyi okmányaidat, az általános iskolai bizonyítványodat és a „B” kategóriás jogosítványt vagy annak másolatát.

Jogosítvány teherautóra
Jogosítvány teherautóra: B kategóriás jogosítvány nélkül el sem kezdheted a tanfolyamot

Az elméleti tanfolyam után következhet a rutintanfolyam, csak ezután gyakorolhatsz forgalomban, itt a kötelező óraszám 30 óra. Ha minden vizsgád megvan.

Mennyibe kerül?

A tanfolyam díja körülbelül 110-150 ezer forint, ami az elméleti és a gyakorlati órákat is tartalmazza. A vizsgadíjak itt is országosan egységesek: a közlekedési ismeretek 4600 forint, a szerkezeti és üzemeltetési ismeretek 4600 forint, a munkavédelem 4600 forint, a biztonságos üzem 4400 forint, a rutinvizsga 3500 forint, a forgalmi vizsga 11 ezer forint.

„C1”

Autóbusz és trolibusz kivételével olyan gépkocsit vezethetsz ezzel a jogsival, amelynek megengedett legnagyobb össztömege 3500 és 7500 kg között van, illetve gépkocsiból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvényt is vezethetsz.

„D” kategóriás jogosítvány – autóbusz

Ezzel a típussal könnyű pótkocsis autóbuszt vezethetsz, ha már elmúltál 20 és fél éves. A tanfolyamra való jelentkezéshez vidd magaddal személyi okmányaidat, orvosi alkalmassági igazolást, valamint a „B” és „C” kategóriás jogsit. Az elméleti oktatás 28 órás, ebből 8 óra KRESZ, 8 óra vezetéselméletről, 8 óra a biztonságos üzemeltetésről, 4 óra pedig a szerkezeti ismeretekről szól. A sikeres elméleti vizsga után jön a gyakorlat, ami minimum 30 óra vezetést jelent, rutin, illetve városi, országúti, hegyvidéki vezetésből áll.

Mennyibe kerül?

Az elméleti oktatás körülbelül 25-38 ezer forintba kerül, a vezetés óradíja nagyjából 3000-3700 forint/óra, összesen körülbelül 115-150 ezer forintot kell fizetni. A közlekedési ismeretek vizsga ára egységesen 4600 forint, a biztonságiüzem-vizsga 4400 forintba kerül, a rutinvizsga 3500 forint,  a forgalmi vizsga pedig 18 500 forint.

„D1”

Ha már elmúltál 21 éves, ezzel a jogosítvánnyal olyan autóbuszt vezethetsz, amelyben a vezetőülésen kívül legfeljebb 16 ülőhely van. A tanfolyamra csak akkor jelentkezhetsz, ha már van "B" kategóriás jogosítványod. Az elméleti oktatás 40 órás, a gyakorlati pedig 29.

„E”

Gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló szerelvényt vezethetsz ezzel a típussal, ami csak kombinált kategóriában adható ki.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (5)

Learn to drive safe https://bkategorija.com/

Nice info about b category in Latvia https://autoskola-eksperts.com/

Grava Rihards

Great driving education in Riga http://autoskola-eksperts.com/

Rádiós Jani

2-3 ezer?????? Nekem 1600 volt a vezetés ára óránként, a "B" kategória idén ősszel. Igaz a pót óra 2000 (1db volt, belefért az időbe)

Janek Bob

More info about driving catebory C here - http://www.autoskola-presto.com/pakalpojumi/c_kategorija

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X