Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Mennyibe kerül a jogosítvány megszerzése?

2

Jogsit szeretnél, de nem tudod, mennyibe kerülnek az elméleti és gyakorlati órák? Hányszor kell vizsgázni, és melyik jogosítványtípussal milyen járműveket vezethetsz? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Rutin vizsga
A jogosítvány ára: legalább 80-100 ezer forintot kell fizetni a tanfolyamért, vizsgák nélkül
Forrás: MTI Fotó: Földi Imre

"B" kategóriás jogosítvány - személygépkocsi

Ez a leggyakoribb kategória, amellyel legfeljebb kilencfős személyautót vezethetsz. A jármű maximum 3500 kg lehet, könnyű, valamint nehéz pótkocsit vontathatsz vele.

hirdetés
hirdetés

Hogyan szerezheted meg?

Szükséged lesz egy egészségügyi igazolásra, amit a háziorvosod állít ki, valamint a személyi okmányok mellett az általános iskola elvégzéséről szóló bizonyítványra. Ha már megtaláltad a számodra legmegfelelőbb autósiskolát, akkor vidd magaddal ezt a két dokumentumot, és tölts ki náluk egy jelentkezési lapot.

Bár orvosi igazolásra nem lesz szükség a jelentkezésnél, jó, ha minél hamarabb beszerzed, mert enélkül nem kaphatod meg a jogosítványt. A tandíj befizetése után részt veszel egy KRESZ-tanfolyamon: a vizsga számítógépes, az interneten számtalan próbafeladatsort találhatsz, ha gyakorolni szeretnél.

Ha megvan a KRESZ-vizsgád, jelentkezhetsz a gyakorlati órákra. A gyakorlati vezetés két részből áll: a járműkezelési (rutin) és a forgalmi részből. 2012. január 1. óta az eddigi két vizsga helyett csak egy forgalmi vizsgát kell tenned. Forgalomban minimum 20 órát kell vezetni a vizsgához, az ezt megelőző rutin rész legalább 9 órás. A rutinvizsga eltörléséről itt olvashatsz.

Ha elsőre nem megy
A tanulók körülbelül 45 százaléka megy át elsőre a gyakorlati vizsgán. Ha megbuksz, kötelező pótórákat venned, ennek mennyiségéről az oktatóval közösen kell döntened. A pótórán túl a vizsgadíjjal is megnő a jogsira költött összeg, ha nem mész át elsőre, újra ki kell fizetned a vizsgadíjat.

Ezek után már csak egyetlen dolgod van: le kell tenned az elsősegélyvizsgát. Ezt a tanfolyam alatt bármikor megteheted, viszont nem érdemes a legvégére hagyni, mert enélkül nem veheted át a jogosítványodat.

Ha minden vizsgád sikerült, akkor legkorábban négy nappal a forgalmi vizsga után átveheted az igazolást a sikeres vizsgákról, ezzel kell felkeresned a lakóhelyed szerinti illetékes okmányirodát, ahol ezek után kiállítják a jogosítványodat.

Mennyibe kerül?

A gyakorlati oktatás iskolától függően körülbelül 60-90 ezer forintba kerül, az ár tartalmazza az elméleti oktatást is. A gyakorlati órák ára 2-3 ezer forint között alakul óránként, ha automata váltós autón akarsz tanulni, akkor ennél valamivel drágább. Az elsősegély-tanfolyam ára 3500-7000 forint, a vizsga díja mindenhol 6500 forint. A KRESZ-vizsgáért egységesen 4600, a forgalmi vizsgáért pedig 11ezer forintot kell fizetni.

„A” kategóriás jogosítvány - motorkerékpár

Ezzel a jogosítvánnyal motorkerékpárt vezethetsz, de csak akkor, ha már elmúltál 21 éves. 18 éves kortól is bejegyezhető, ha van legalább kétéves „A1” vagy „A korlátozott” kategóriás gyakorlatod. A jelentkezés lépései és a hozzá szükséges dokumentumok ugyanazok, mint a személygépkocsinál.

Az oktatás itt is a KRESZ-tanfolyamal kezdődik, ezután következik a rutin, illetve a minimum 27 órás forgalmi vezetés. Ha még nincs jogsid személygépkocsira, akkor részt kell venned egy elsősegély-tanfolyamon is, amit az oktatás ideje alatt bármikor megtehetsz.

Mennyibe kerül?

A tanfolyam autósiskolától függően körülbelül 60-70 ezer forint, saját motorral olcsóbb. A KRESZ-vizsga díja 4600 forint, a rutinvizsga díja 4700 forint, a forgalmi vizsga pedig 11ezer forintba kerül. Ha elsősegély-tanfolyamon is részt veszel, azért 6-7ezret kell külön fizetni, az elsősegély-vizsga pedig egységesen 6500 forint. Ha már van „A1” vagy „A korlátozott” jogosítványod, a költségek jóval alacsonyabbak.

„A korlátozott”

Ezzel a típussal maximum 25 kW teljesítményű, és 0,16 kW/kg teljesítmény/sajáttömeg-arányt meg nem haladó motorkerékpárt vezethetsz, ha már elmúltál 18 éves. A jogsi megszerzésének folyamata ugyanaz, mint az „A” típusnál. Itt a kötelező gyakorlat 16 óra, amelyneknek az ára körülbelül 1500-2000 forint/óra iskolától függően, viszont ha van saját motorod, akkor az ár alacsonyabb. Könnyebb jogsit szerezni 125 köbcentis motorokra. Összefoglalónkat itt olvashatod el.

„A1”

Ha már elmúltál 16 éves, ezzel a jogosítványtípussal a 125 cm3 hengerűrtartalmat és a 11 kW-os teljesítményt meg nem haladó hajtómotorral ellátott motorkerékpárt vezethetsz. A jelentkezéshez a személyi okmányokon túl az általános iskola elvégzéséről szóló bizonyítványra lesz szükséged - a kurzus ugyanolyan elemekből áll, mint az "A" kategóriánál, a forgalomban azonban csak 16 órát kell vezetned.

Mennyibe kerül?

Az elméleti és a gyakorlati oktatás ára körülbelül 45-55 ezer forint, a vezetés ára 1300-1600 forint/óra, itt is olcsóbb az oktatás, ha van saját motorod. A KRESZ-vizsga díja egységesen 4600 , a rutinvizsga 4700, forgalmi vizsga pedig 11ezer forint. Az elsősegély-tanfolyam ára 3500-7000 forint.

„C” kategóriás jogosítvány – teherautó

Akkor kaphatsz jogsit teherautóra, ha már elmúltál 17 és fél éves, emellett van „B” kategóriás jogosítványod. A beiratkozáshoz vidd magaddal a személyi okmányaidat, az általános iskolai bizonyítványodat és a „B” kategóriás jogosítványt vagy annak másolatát.

Jogosítvány teherautóra
Jogosítvány teherautóra: B kategóriás jogosítvány nélkül el sem kezdheted a tanfolyamot

Az elméleti tanfolyam után következhet a rutintanfolyam, csak ezután gyakorolhatsz forgalomban, itt a kötelező óraszám 30 óra. Ha minden vizsgád megvan.

Mennyibe kerül?

A tanfolyam díja körülbelül 110-150 ezer forint, ami az elméleti és a gyakorlati órákat is tartalmazza. A vizsgadíjak itt is országosan egységesek: a közlekedési ismeretek 4600 forint, a szerkezeti és üzemeltetési ismeretek 4600 forint, a munkavédelem 4600 forint, a biztonságos üzem 4400 forint, a rutinvizsga 3500 forint, a forgalmi vizsga 11 ezer forint.

„C1”

Autóbusz és trolibusz kivételével olyan gépkocsit vezethetsz ezzel a jogsival, amelynek megengedett legnagyobb össztömege 3500 és 7500 kg között van, illetve gépkocsiból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvényt is vezethetsz.

„D” kategóriás jogosítvány – autóbusz

Ezzel a típussal könnyű pótkocsis autóbuszt vezethetsz, ha már elmúltál 20 és fél éves. A tanfolyamra való jelentkezéshez vidd magaddal személyi okmányaidat, orvosi alkalmassági igazolást, valamint a „B” és „C” kategóriás jogsit. Az elméleti oktatás 28 órás, ebből 8 óra KRESZ, 8 óra vezetéselméletről, 8 óra a biztonságos üzemeltetésről, 4 óra pedig a szerkezeti ismeretekről szól. A sikeres elméleti vizsga után jön a gyakorlat, ami minimum 30 óra vezetést jelent, rutin, illetve városi, országúti, hegyvidéki vezetésből áll.

Mennyibe kerül?

Az elméleti oktatás körülbelül 25-38 ezer forintba kerül, a vezetés óradíja nagyjából 3000-3700 forint/óra, összesen körülbelül 115-150 ezer forintot kell fizetni. A közlekedési ismeretek vizsga ára egységesen 4600 forint, a biztonságiüzem-vizsga 4400 forintba kerül, a rutinvizsga 3500 forint,  a forgalmi vizsga pedig 18 500 forint.

„D1”

Ha már elmúltál 21 éves, ezzel a jogosítvánnyal olyan autóbuszt vezethetsz, amelyben a vezetőülésen kívül legfeljebb 16 ülőhely van. A tanfolyamra csak akkor jelentkezhetsz, ha már van "B" kategóriás jogosítványod. Az elméleti oktatás 40 órás, a gyakorlati pedig 29.

„E”

Gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló szerelvényt vezethetsz ezzel a típussal, ami csak kombinált kategóriában adható ki.

(x)

Egyre népszerűbb itthon is az online KRESZ tanulás

Magyarországon több mint százezren futnak neki minden évben valamilyen vezetői engedély megszerzésének. Évről évre többen tanulnak online.  Tovább »

Hozzászólások (2)

Rádiós Jani

2-3 ezer?????? Nekem 1600 volt a vezetés ára óránként, a "B" kategória idén ősszel. Igaz a pót óra 2000 (1db volt, belefért az időbe)

Janek Bob

More info about driving catebory C here - http://www.autoskola-presto.com/pakalpojumi/c_kategorija

Új hozzászólásÖn korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X