szerző:
Eduline

Szeptember 5-ig jelentkezhettek az őszi érettségire: az idén több szabály is változik, például ősszel nem tehettek előrehozott érettségit, és több tantárgyból most vizsgázhattok utoljára. Itt vannak a részletek.

Ősszel nincs előrehozott érettségi

Bár tavaly az ősszel érettségiző diákok csaknem fele előrehozott vizsgát tett, erre 2014-től már csak a tavaszi érettségi időszakban van lehetőségetek. Kiskaput jelent, ha szintemelő vizsgát tesztek, tehát ha már van középszintű érettségitek az adott tárgyból, akkor még a rendes, 12. év végi érettségi időszakotok előtt emeltezhettek belőle. Az előrehozott érettségi változásairól itt olvashattok.

Megszűnik több érettségi tárgy

Az akkreditált vizsgatárgyakból utoljára a 2014/2015-ös őszi érettségi időszakban vizsgázhattok, ezeknek a listáját az Oktatási Hivatal honlapján találjátok. Jövőre viszont bevezetnek egy új választható tantárgyat, a pszichológiát, ebből először 2015 tavaszán érettségizhettek.

©

Már a tavaszi érettségi időszakban sem vizsgázhattatok ábrázoló és művészeti geometria, magyar népzene alapjai, hangtani és akusztikai ismeretek, illetve hangkultúra tantárgyból. Megszűntek a nemzetiségi nyelvi érettségi vizsgák is: az adott nemzetiség nyelvéből ezentúl már csak idegen nyelvként érettségizhettek, amelybe beépítik a nemzetiségi ismereteket.

A tavaszi érettségi időszak óta az utazás és turizmus közismereti tárgyból pedig csak hatodikként, tehát az öt kötelező és kötelezően választandó tárgyakon felül érettségizhettek. Az őszi érettségi dátumait itt olvashatjátok.

Nem emeltezhettek mindenből

Továbbra is alapszabály, hogy emelt szintű érettségit csak olyan tárgyból tehettek, amelynek az eredményéből a felsőoktatási felvételin pontot számolnak. A tantárgyak listáját itt találjátok.

Változott a kettes ponthatára

Ez nem új szabály, de fontos: a kettes megszerzéséhez nem elég a 20 százalék, 25 százalékot kell elérnetek. A felvételi legfontosabb változásairól itt olvashatjátok összefoglalónkat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!