szerző:
Eduline

Kellemetlen meglepetés érheti jövő hétfőn azokat az érettségizőket, akik csak a novellaelemzés szempontjaiból készülnek fel. Milyen műfajok fordulhatnak elő a középszintű magyarérettségin?

©

„A magyarérettségin a novellaelemzést tervezem választani. Tudom, hogy előre nem lehet tudni, hogy melyik téma lesz jobb, de nekem az szimpatikusabb eddig. Mit ajánlanátok hozzá?” – kérdezi az egyik népszerű kérdés-válasz oldalon egy érettségiző, aki – csakúgy, mint a végzős középiskolások zöme – arra számít, hogy a középszintű magyarérettségi egyik feladatában egy novellát kell majd elemezni.

Megvannak a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldásai.
Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldásait is közzétették.

Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a magyarérettségiről.

Ezt a szövegértési feladatot kapták az érettségizők magyarból.

Választási témát is kaptak a magyarból középszinten érettségizők.

Nehéz szöveget kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi szövegértési részében.

Az érvelés és a hivatalos levél írása sem okozhat gondot a magyarból középszinten vizsgázóknak.

Ballada- és verselemzés: ilyen is volt

Pedig ez nem is olyan biztos. "A művek származhatnak bármely korszakból, stíluskorszakból,  szerzőtől, tematikai és műfaji kötöttség nélkül" - hívja fel a figyelmet az Oktatási Hivatal. Az elmúlt években ugyanis volt példa arra, hogy az „egy mű elemzése” feladatban balladát vagy költeményt kaptak az érettségizők.

Feladat volt például Arany János Tetemre hívás című balladájának az elemzése, 2006-ban Márai Sándor Halotti beszéd című versét, 2013 őszén Weöres Sándor Az éjszaka csodái című költeményét kellett elemezni.

Milyen feladatokat kell megoldani a magyarérettségin?
A középszinten érettségizőknek 2017 óta két szövegalkotási feladatot kell megoldaniuk. Az írásbeli első részének megoldására 60 helyett 90 percet kapnak, a szövegértési feladatsort egy szövegalkotási feladat követi: a diákoknak az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás közül kell választaniuk, és egy 120-200 szavas szöveget kell alkotniuk. Ezután következik a középszintű írásbeli második része, amelyben szintén két feladat – egy műértelmezés és egy összehasonlító elemzés – közül kell választani, a megadott témában 150 perc alatt 400-800 szavas szöveget kell írni. 

Más műfajok elemzési szempontjait is át kell nézni

Vagyis ha valaki biztosra akar menni, a novella mellett más műfajok elemzési szempontjait is átnézi a következő napokban. „Bár a Tetemre hívás műértelmező szövegalkotási feladattal Arany János balladairodalmának már adózott egy korábbi feladatsor, az “Arany 200” közelsége miatt talán nem árt a ballada jellemzőit, s elsősorban annak epikus és poétikai sajátosságait is áttekinteni" - mondja Szabó Roland, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium magyartanára.

Fontos: a feladat szövegét alaposan el kell elolvasni, a lényeget pedig érdemes aláhúzni. Ugyanis soha nem egy adott mű általános elemzése a feladat, hanem valamilyen részprobléma bemutatása – egy novellaelemzésnél például a szereplői viszonyrendszer vagy az elbeszélői nézőpontok, esetleg az adott mű metaforikus tartalmainak értelmezései.

Ilyen feladatok lesznek az idei magyarérettségin? 13 év témakörei összegyűjtve

Kosztolányi Dezső, Berzsenyi Dániel és Vörösmarty Mihály - leggyakrabban ez a három szerző tűnt fel a középszintű magyarérettségin az elmúlt tizenhárom évben. De vajon milyen irodalmi művet kapnak az idei érettségizők? Megnéztük, hogy a kétszintű érettségi bevezetése - vagyis 2005 - óta milyen irodalmi műveket kaptak az érettségizők: Kosztolányi, Berzsenyi és Vörösmarty is három-három művel jelent meg eddig a feladatsorokban.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Középszintű irodalom szóbeli érettségi felkész - eduline.hu

Online képzés célja: Az online érettségi felkészítő tanfolyamot kifejezetten a 2016-os középszintű irodalom szóbeli vizsgájára készítettük. A videó áttekintésével átismételheted az vizsga fő részeit. | | Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés