szerző:
Eduline

A középiskolák központi írásbeli vizsgáját már januárban megírta több tízezer diák, de sokan közülük szóbelire is készülhetnek.

©

Hol tarthatnak szóbeli vizsgákat?

Szóbeli vizsgát csak az a gimnázium vagy szakgimnázium szervezhet, amelyik korábban előírta a központi írásbeli vizsgán való részvételt, és a jelentkezők száma több mint kétszeresen meghaladja a felvehető diákok számát (három év átlagát veszik figyelembe).

Mikor tartanak szóbeli vizsgákat?

A szóbeli vizsgát csak az írásbeli vizsgák lebonyolítása után a meghatározott időszakban – 2018. február 22. és március 13. között – szervezhetnek az iskolák. A szóbeli vizsgák megszervezésére minden középiskola legalább három napot köteles kijelölni a fentiekben meghatározott időszakon belül.

Milyen kérdések lehetnek a szóbelin?

Ehhez meg kell nézni az adott középiskola felvételi tájékoztatóját, a kérdések az abban nyilvánosságra hozott követelményekre épülnek.

Többszörös a túljelentkezés a népszerű gimnáziumokban: van, akit megbénít a felvételi

Nem könnyű bejutni a diákoknak azokba a gimnáziumokba, ahol többszörös túljelentkezés van - mondta az Inforádiónak a budapesti Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója. A tanulóknak ugyanis nemcsak központi felvételit kell írniuk, hanem az intézmények szóbeli vizsgát is szervezhetnek. A nyolcosztályos gimnáziumokba 10 évesen, a hatosztályosba 12 évesen felvételiznek a gyerekek.