szerző:
Eduline

Milyen részekből áll az angolérettségi? Mennyi idő van egy-egy feladattípusra? Hány pontot lehet kapni összesen? Ezekre a kérdésekre kaphattok választ ebben a cikkben. Utánajártunk, hogy milyen lesz az idei középszintű angolérettségi.

©

Milyen részekből áll az angolérettségi?

Minden élő idegen nyelvi vizsga egy írásbeli és egy szóbeli részből áll. Ezek azonban további egységekből állnak: olvasott szöveg értése, hallott szöveg értése, beszédkészség és íráskészség (és nyelvhelyesség).

A középszintű angolérettségi hivatalos megoldását itt találjátok.

Az emelt szintű angolérettségi hivatalos megoldását itt találjátok.

Mennyi idő van az írásbelire?

A négy részből álló írásbelire összesen 180 perc van. Az első felében kell megírni a szövegértést 60 perc alatt, 30 perc alatt pedig a nyelvhelyességi részt, egy 15 perces szünet után pedig a második részben 30 perc van a hallott szöveg értésére, 60 pedig az íráskészségre.

Milyen szöveg és feladatok várhatók a szövegértésnél?

Rövid, hétköznapi nyelven íródott szövegeket szoktak szerepelni, amely lehet akár egy használati utasítás, egy újságcikk, egy levél vagy ismeretterjesztő, akár irodalmi szöveg is. Ami a feladatokat illeti lehet többek között feleletválasztás, igaz-hamis, egymáshoz rendelés (pl. címhez vagy képhez szöveg), sorrendállítás, hiányos szöveg kiegészítése, rövid választ igénylő feladatok, stb. A feladatsor 3-4 szövegből és 3-4 feladatból áll.

Mire lehet számítani a nyelvhelyesség feladatrésznél?

Hasonlóan a szövegértéshez, egy szövegrészlet alapján kell feladatokat elvégezni. Ez a vizsgarész azt méri, hogy képes-e a vizsgázó gyakran használt nyelvtani szerkezetek és lexikai egységek felismerésére, kiegészítésére és létrehozására. Például megadott szavak ragozott alakjainak vagy a belőlük képzett új szavaknak a szövegbe illesztése is lehet feladat. Összesen 3-4 feladat várható, melyekhez a felhasznált szövegek együttes terjedelme 500-600 szó.

Milyen szövegek fordulhatnak elő a hallásértésnél?

Többek között telefonbeszélgetések, műsorrészletek, interjúk vagy közérdekű közlemények, mint például egy pályaudvaron vagy áruházban elhangzott bejelentés, de lehet akár időjárás-jelentés vagy egyéb médiaközlemény. A feladatsor együttes terjedelem 6-9 perc. Összesen 2-3 szövegből és 2-3 feladatból áll.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat.

Hány levelet kell írni az íráskészség résznél? Ezeknek hány szavasnak kell lenniük?

Két szövegalkotási feladatból áll ez a rész. Az egyik levélnek 80-100 szó közöttinek kell lennie, a másiknak 100-120. Ezeket a határokat nem szabad nagyon alul- vagy túlteljesíteni, mert mindez pontlevonással járhat. Ehhez segítségként itt egy táblázat, ahol megtaláljátok, hogy a középszintű angolérettségihez, ami B1-es szintnek felel meg, milyen nyelvtani szerkezeteket kell ismernetek.

Milyen típusú leveleket várnak?

Személyes vagy magánjellegű közlést vagy meghívót kell írni általában. Ezek lehetnek e-mail, üzenet, blog, naplóbejegyzés vagy a hivatalos esetében például nyelviskolának szóló levél. Az első, interakciós szöveget három irányító szempont alapján, a második, véleménykifejtő levelet pedig négy irányító szempont alapján kell megírni.

Hány pontot lehet kapni a levelekért? Milyen szempontok alapján?

Az elsőért maximálisan 11 pontot lehet kapni három szempont alapján, ezek a következők: a feladat teljesítése és hosszúsága (5 pont), szókincs, kifejezésmód (3 pont), nyelvhelyesség, helyesírás (3 pont). A második, hosszú levélért 21-22 pontot lehet szerezni. Itt már több szempont van érvényben, az előbbieken kívül (amelyekért ennél a feladatnál 5-5 pont járhat) figyelembe veszik a hangnemet, az olvasóban keltett benyomást (2 pont), valamint a szövegalkotás logikáját, felépítését (4 pont).
A pontmeghatározásokról bővebben itt olvashattok.

Milyen egységekből áll a szóbeli vizsgarész?

Három egységből áll, melyeket megelőz egy bemelegítő társalgás, aminél még nincsen értékelés. Aztán következik a társalgás (10 pont), majd szerepjáték vagy vita (10 pont) és harmadikként az önálló témakifejtés (10 pont) rész. A maximálisan elérhető 30 ponton túl 3 pont kapható még a beszédtempóért, kiejtésért és hanglejtésért.
A pontmeghatározásokról bővebben itt olvashattok. Szóbeli mintatételeket itt találtok, ezenkívül a kommunikációs szándékokról is olvashattok egy összefoglalót.

Mit érdemes tudni erről a három egységről?

A társalgási egységben a vizsgázó kap néhány előre megtervezett (a húzott feladatlapon is szereplő) kérdést, ezeket kell megválaszolnia, a második részben egy vitában kell részt vennie a vizsgáztatóval egy témával kapcsolatban, ez ellen vagy mellette kell érvelnie a vizsgázónak. Az utolsó, harmadik részben pedig egy adott témáról kell a véleményét megfogalmaznia a vizsgázónak vizuális segédanyagok (képek, rajzok) segítségével.

Hogyan zajlik a szóbeli vizsga?

A vizsgázó húz egy tételt, ami már tartalmazza az összes feladatrészt. Felkészülési idő nincs, azonban a feladatok végiggondolásához körülbelül fél percet adnak. A tájékoztató szerint mindez 15 perc alatt lezajlik.

A 2018-as érettségiről szóló, folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Pontszámítási szabályok a felvételin: van, amikor nem jár többletpont a nyelvvizsgáért

Kaphattok-e többletpontokat a nyelvvizsgáért a 2018-as felvételin, ha két emelt szintű érettségit szereztek? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Két emelt szintű érettségi mellett is lehet kapni pluszpontot a nyelvvizsgáért? Vagy ezzel megszereztem a maximális pontszámot? Az emelt szintű érettségi 50 többletpontot ér, és mivel maximum kettőért adnak pluszpontokat, ezekkel 100 pontot szerezhetsz az 500 pontos felvételi rendszerben.

Igeidők 384, angol igeidők a gyakorlatban

Online képzés célja: Az Igeidők 384 tanfolyam célja, hogy gyakorlati tudást adjon az igeidők területén. A tanulók bizonytalansága abból fakad, hogy elméleti szinten tanulták a nyelvet. Nyelvtan, szavak magolása. A cél azonban az angol elsajátítása és a nyelvi készségek kialakítása és dinamikus fejlesztése.