szerző:
Eduline

Már az érettségire készültök, de hétvégén lazítanátok egy kicsit? Mutatunk négy olyan filmet, amit érdemes megnézni - van köztük két igazi kultfilm és egy zseniális francia vígjáték is.

Moszkva tér

Egy igazi kultfilm, amely 1989-ben játszódik - ez nemcsak a szocializmus utolsó éve, hanem az eddigi legnagyobb érettségi botrány ideje is. A négy főszereplő, Petya, Kigler, Rojál és Csömör befejezi a középiskolát, és az érettségire készül. Egészen sajátos módon. Megszerzik az érettségi tételeket, vonatjegyet hamisítanak, bulicímeket vadásznak a Moszkva téren. 

ImdB-értékelés: 10/7,9 pont

Éretlenek

Ha nevetéssel szeretnétek oldani az érettségi előtti feszültséget, ezt a francia filmet nézzétek meg. A puskázós jelenetek zseniálisak, de azért egyik trükköt se próbáljátok ki.

A történet: a XIV. Lajos Gimnázium minden tanulója megbukott az érettségi vizsgán, és bár az iskolaigazgató mindent bevet, gyorsan kiderül: ők Párizs leglustább diákjai. Hogy egy félresikerült diákcsíny következményeként a börtönt elkerüljék, le kell érettségizniük, ami segítség nélkül nem megy. Ezért a legfantasztikusabb trükköket, puskákat eszelik ki.

ImdB-értékelés: 10/6,5 pont

Az utolsó gyönyörű nyár

Az 1979-es Az utolsó gyönyörű nyár négy kisvárosi fiúról szól: leérettségiztek, most kellene eldönteniük, hogy mihez kezdenek az életükkel. Tele vannak álmokkal és tervekkel, amelyek közül a legtöbb persze nem válik valóra.

ImdB-értékelés: 10/7,7 pont

Megáll az idő

Egy olyan film, amit látnotok kell. 1956. november 4-én Köves István és Bodor László az éjszaka leple alatt, a romos utcán elássák fegyvereiket. Köves vöröskeresztes teherautón elhagyja az országot. Felesége egyedül marad két fiával, Gáborral és Dinivel. A hatvanas évek elején megjelenik náluk a börtönből akkor szabadult Bodor. Ő lesz a család új feje. Gábor az orvosi egyetemre készül, bár az apja miatt nem sok reménye van a felvételre. Dini gimnazista. Az iskolabálokon rock and roll szól, Elvist bálványozzák. Dinit egyre mélyebb válságba sodorják bontakozó érzelmei, nevelőapja megalkuvó intelmei és a felnőtt világ sok más ellentmondása. Miután egy botrány miatt Pierre-t kizárják a gimnáziumból, egy lopott autón Dini és Magda is elindul vele Nyugatra.

ImdB-értékelés: 10/,8 pont

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.