szerző:
Eduline

A felsőoktatási szakképzésekre a 2018-as felvételin is jóval könnyebb bekerülni, mint az alap- és osztatlan szakokra. Hogy miért? Megmutatjuk.

©

A felsőoktatási szakképzésre felvételizők pontszámát háromféleképpen lehet meghatározni. Meg lehet duplázni a középiskolai és az érettségi átlageredménye alapján kapott tanulmányi pontokat, vagy össze lehet adni a tanulmányi és az érettségi pontokat, vagy az érettségi pontszámot megduplázni. A három lehetőség közül a jelentkező számára legelőnyösebb változatot kell választani, és az így megkapott pontszámhoz kell hozzáadni a többletpontokat.

A felsőoktatási szakképzések minimumponthatára alacsonyabb, mint az alap- és osztatlan szakoké. 2018-ban legalább 240 pontot kell összegyűjteniük azoknak, akik állami ösztöndíjasként vagy önköltséges formában tanulnának tovább ilyen képzésen − a minimumponthatárt az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal, de a más jogcímen kapott pluszpontok nélkül kell elérniük.

A 2018-as felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt olvashatjátok el.

Fontos: ennél kevesebb ponttal esélyetek sincs bekerülni az egyetemre

A 2018-as felsőoktatási felvételin is lesz minimumponthatár, az alap- és osztatlan szakokra jelentkezőknek legalább 280 pontot kell gyűjteniük ahhoz, hogy egyáltalán esélyük legyen bekerülni bármelyik képzésre. 280 pont - legalább ennyit kell gyűjteni ahhoz a 2018-as felvételin az emelt szintű érettségiért, a nyelvvizsgáért és az OKJ-s végzettségért járó többletpontokkal együtt, de a más jogcímen kapható többletpontok nélkül.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás