szerző:
Eduline

2016-tól csak az érettségizhet, aki a középiskola első három évében ötven óra közösségi munkát végez. Íme, a nyolc legfontosabb kérdés - és a válaszok.

©

Kiknek kötelező ez?

Mindenkinek, akik 2016. január elseje után érettségizik: a mostani tizenegyedikesek tehát már csak akkor kaphatnak érettségi-bizonyítványt, ha igazolni tudják a közösségi munkát.

Hány óra önkéntes munkát kell végezni?

Összesen ötvenet három tanév alatt, a 9-11. osztályban. Ez vár a felvételizőkre a következő években.

Nektek kell helyet keresnetek?

Nem: az önkéntes munkát alapszabályként az iskolának kell megszerveznie, lehetőleg a tanulmányi időszakban, de külön engedéllyel a nyáron végzett tevékenységet is beszámíthatják.

Tömbösítve is el lehet végezni a szolgálatot?

A cél az lenne, hogy a diákoknak folyamatos, heti 1-2 órás elfoglaltságot jelentsen a közösségi munka, de valamennyire lehet tömbösíteni.

A nyári szünetben is lehet dolgozni?

A közösségi szolgálatot alapvetően a tanulmányi időszakban kell megszervezni, de ha ehhez az iskola hozzájárul, és a fogadó intézménnyel megszervezi, a nyári szünetben is dolgozhattok.

Fizetés jár a munkáért?

Nem: a közösségi szolgálatba csak olyan tevékenységet számíthattok be, amelyért nem kaptok fizetést.

Milyen tevékenységeket lehet "beszámítani"?

A közösségi szolgálat olyan tevékenység lehet, amely társadalmilag hasznos, és valamelyik közösség javát szolgálja. Ez lehet egészségügyi, környezetvédelmi, szociális - például idős emberek vagy betegek látogatása -, sport- vagy más területen végzett munka is. A szolgálatot az iskolában vagy olyan szervezetnél lehet elvégezni, amely megfelel a jogszabályban foglalt feltételeknek - a már regisztrált fogadó intézmények listáját a Közösségi Szolgálat Portálon találjátok.

Kaphatnak felmentést a sajátos nevelési igényű diákok?

Igen, szakértői bizottság javaslata alapján.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!