szerző:
Eduline

Hogyan kell kitölteni az érettségi jelentkezési lapot? Vészesen fogy az idő: a felsőoktatási felvételi kérelmekkel együtt ezt az űrlapot is le kell adnotok március 1-ig. Segítünk a kitöltésben.

1. Jelentkezési lap, kitöltési útmutató

Azok adhatják le önállóan a jelentkezésüket, akik már rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal, és nem állnak tanulói jogviszonyban középiskolával, szakképző évfolyamon tanulnak vagy külföldi érettségi bizonyítványuk van. Azoknak is így kell jelentkezniük, akik még nem érettségiztek, és nincs tanulói jogviszonyuk, vagy külföldi, illetve külföldi rendszerű középiskolában végzősök. Mennyit és hogyan kell fizetnetek a vizsgákért? Erről itt olvashattok. Fontos: milyen jelentkezési lapon egyedi azonosító van, ezért ne sokszorosítsátok, többen ugyanazzal az azonosítóval nem jelentkezhetnek érettségire. A jelentkezési lapot itt tölthetitek ki, a kitöltési útmutatót pedig itt találjátok.

2. Személyes adatok

Először a személyes adatokat és elérhetőségeket kell megadni: azokat a mezőket kötelező kitölteni, amelyek után felső indexben egy egyest láttok. Magyarországi értesítési címet mindenképpen kell a jelentkezési lapnak tartalmaznia, akkor is, ha nincs itteni lakcímetek.

©

3. Középiskolai és érettségi adatok

Ha már befejeztétek a középiskolai tanulmányaitokat és/vagy van érettségitek, az ezzel kapcsolatos adatokat is meg kell adnotok, például a tanulmányok befejezésének évét és az iskola nevét. Az iskola OM kódját egy listából válaszhatjátok ki.

©

4. Jelentkezés a vizsgákra

Ezután ki kell választani, hogy milyen tantárgyból, milyen szintű és típusú érettségire jelentkeztek. Ha még nincs érettségi bizonyítványotok, de bizonyos tantárgyakból már tettetek sikeres érettségi vizsgát, azokat is fel kell tüntetnetek - ha ezekből a tárgyakból nem szeretnétek javítani, jelöljétek be a megfelelő választási lehetőséget az "Érettségi bizonyítványomba az előző rovatban jelzett eredményem feltüntetését kérem" oszlopban is, hogy a korábbi eredmények bekerüljenek a bizonyítványba. Milyen tantárgyakból jelentkezhettek emelt szintű érettségi vizsgára? Itt találjátok a listát.

Ahhoz, hogy bizonyos tantárgyakból érettségizhessetek, külön nyilatkozatot is ki kell tölteni, ezeknek a listáját az Oktatási Hivatal oldalán, a VIII. pontban találjátok meg.

A "Jelentkezési lap" gombra kattintva tudjátok kinyomtatni az űrlapot. Ezt addig nem engedi a rendszer, amíg hiányzik valamelyik adat. A jelentkezési lapot a kinyomtatás után alá kell írni, és március 1-jéig kell tértivevényes küldeményben postára kell adni, vagy személyesen/meghatalmozott útján leadni abban a kormányhivatalban, amelytől a vizsgák megszervezését kéritek. A kormányhivatalok elérhetőségeit itt találjátok. A vizsgák beosztását itt nézhetitek meg, a tavaszi érettségivel és felvételivel kapcsolatos összes cikkünket pedig itt olvashatjátok.

©