szerző:
Eduline

Jövő héten mindenkinek véget ér az idei érettségi időszak. Pontosan hány százalékra kaphattok ötöst közép- és emelt szinten? Itt a válasz.

©

Milyen esetben lesz a középszintű vizsgátok eredményes?

Ha egy vizsgatárgy vizsgája több részből áll, minden vizsgarészből legalább 12 százalékot kell teljesítenetek ahhoz, hogy legalább kettest kapjatok. Ha valamelyik vizsgarészből nem éritek el a 12 százalékot, a többi vizsgarész eredményétől függetlenül az érettségi vizsgátok elégtelen lesz.

Az érettségin az írásbeli és a szóbeli vizsgán nyújtott teljesítményetekre pontszámokat kaptok, ezeket összeadják, és így határozzák meg a teljes vizsga százalékos eredményét. 

  • a) 80-100% elérése esetén jeles (5),
  • b) 60-79% elérése esetén jó (4),
  • c) 40-59% elérése esetén közepes (3),
  • d) 25-39% elérése esetén elégséges (2),
  • e) 0-24% elérése esetén elégtelen (1).

Hogyan vonhatják vissza az idén felvételizők a jelentkezési kérelmet?

Jelentkeztetek valamelyik egyetemre vagy főiskolára, de meggondoltátok magatokat, és visszavonnátok a felvételi kérelmet? Mutatjuk, mit kell tennetek. Július 11-ig lehet pótolni a felvételihez szükséges dokumentumokat, változtatni a megjelölt szakok sorrendjén és visszavonni jelentkezési helyet vagy helyeket - hívja fel a figyelmet a Felvi. „Amennyiben a jelentkező visszavonja valamely jelentkezési helyét, annak újbóli aktiválására később már nincs lehetőség!

Milyen esetben lesz az emelt szintű vizsgátok eredményes?

Emelt szinten is igaz, hogy minden vizsgarészből legalább 12 százalékot kell szereznetek ahhoz, hogy minimum kettest kapjatok:

  • a) 60-100% elérése esetén jeles (5),
  • b) 47-59% elérése esetén jó (4),
  • c) 33-46% elérése esetén közepes (3),
  • d) 25-32% elérése esetén elégséges (2),
  • e) 0-24% elérése esetén elégtelen (1).

Ha egy vizsgarészen nem éritek el a 12 százalékot, függetlenül a többi vizsgarész eredményétől, elégtelen osztályzatot kaptok. Az elégséges eredményhez az összes vizsgarészen együttesen kell elérni a 25%-ot.

Arról, hogy egyes vizsgatárgyak írásbeli és szóbeli pontszáma miként oszlik meg, itt olvashattok bővebben.

Ilyenek a pontozási szabályok a 2018-as érettségin: mennyit ér az írásbeli és a szóbeli?

Hány pontot ér az írásbeli és a szóbeli a 2018-as tavaszi érettségin? Megnéztük, hogy a négy fő tantárgyból maximum hány pontot gyűjthettetek az írásbeli vizsgán, és hány pontot ér a szóbeli. A következő táblázatban a középszintű vizsgák maximális pontszámait találjátok, vizsgarészekre osztva. magyar nyelv és irodalom szövegértés és érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás: 50 pont Műértelmező szövegalkotás: 40 pont.