Ilyenek a pontozási szabályok a 2018-as érettségin: mennyit ér az írásbeli és a szóbeli?

Hány pontot ér az írásbeli és a szóbeli a 2018-as tavaszi érettségin?

Forrás: pixabay

Megnéztük, hogy a négy fő tantárgyból maximum hány pontot gyűjthettetek az írásbeli vizsgán, és hány pontot ér a szóbeli.

hirdetés
hirdetés

A következő táblázatban a középszintű vizsgák maximális pontszámait találjátok, vizsgarészekre osztva.  

Középszintű vizsga Írásbeli Szóbeli
magyar nyelv és irodalom szövegértés és érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás: 50 pont Műértelmező szövegalkotás: 40 pont. Helyesírás, íráskép: 8+2 pont Összesen 50 pont (magyar nyelvi tétel kifejtése: 10 pont, irodalmi tétel kifejtése 25 pont, felelet nyelvi minősége: 15 pont)
matematika I. rész: 30 pont II. rész: 70 50 pont (csak akkor kell szóbelizni, ha nem sikerül elérni az írásbelin a 25 százalékot)
történelem rövid feladatok: 50 pont esszék: 50 pont 50 pont
idegen nyelv olvasott szöveg értése: 33 pont; nyelvhelyesség: 18 pont hallott szöveg értése: 33 pont; íráskészség: 33 pont 33 pont

A 2018-as felvételiről itt nézhetitek meg legfrissebb cikkeinket.

Rossz hír a felvételizőknek: ha ezekből a tárgyakból gyengén sikerült az érettségi, sok pontot buktok

Van jó néhány olyan szak, amelyen kötelező egy vagy két tárgyból emelt szintű vizsgát tenni, ezekből számolják ugyanis a felvételi pontokat. Sajnos van még egy pontszámítási szabály is: ha 45 százalékosnál gyengébb eredményt értek el, nem kapjátok meg az emelt szintű érettségiért járó 50 többletpontot

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X