szerző:
Eduline

Szerencsések azok, akik idén érettségiztek középszinten biológiából, ugyanis az előző évhez képest például jóval kevesebb volt a biokémia, de a többi feladatot között sem volt nagyon nehéz vagy éppen becsapós. Egy biológiaszakos hallgatót kérdeztünk az érettségi feladatsoráról.

©

Itt találjátok a középszintű biológiaérettségi első öt feladatának megoldásait.

A középszintű biológiaérettségiről szóló tudósításunkat itt találjátok.

Kanyaró, vércsoportok és egy különleges állat - ilyen feladatokat kaptak az érettségizők biológiából.

Győrössy Dorottya, az egri Eszterházy Károly Egyetem harmadéves hallgatója úgy gondolja, hogy becsapós feladat nem volt az idei középszintű biológiaérettségin, "kellő gondolkodással mindegyiket meg lehetett oldani". Hozzátette: "a legnehezebb feladat a 6-7-es lehetett a diákok számára, a vércsoport és populációs genetika, de ezek is lehettek volna sokkal nehezebbek is, teljesíthetőek voltak".

Itt van a középszintű biológiaérettségi hivatalos megoldása

Közzétette a középszintű biológiaérettségi hivatalos megoldását az Oktatási Hivatal. A középszintű biológiaérettségi feladatsora: A középszintű biológiaérettségi hivatalos megoldókulcsa: Kanyaró, sejtes szerveződés, öröklött esélyek - ezekkel a témákkal is kell foglalkozniuk a biológiából középszinten érettségizőknek. A emberi szervezettel kapcsolatos feladatokon túl természetesen szerepelnek növény- és állattanról szóló feladatok is.

Győrössy Dorottya kiemelte, hogy aktuális témákat is beemeltek a feladatsorba: "jó dolog, hogy voltak benne aktuális témák, például az inváziós fajok és a kanyaró is nagyon aktuális probléma."

A diákoknak ezeken kívül meg kellett oldaniuk sejtes szerveződéssel, vércsoportokkal és az öröklött esélyekről szóló feladatokat is. Az emberi szervezettel kapcsolatos téma az idei érettségi feladatsorában a karizom és a szív, de állattani és növénytani feladatokkal is találkoznak a diákok, például egy különleges dél-amerikai futómadárról is kaptak kérdéseket.

A középszintű írásbeli vizsgán 100 vizsgapontot szerezhetnek a diákok. A feladatlap 9 feladatból állt - minden feladat több részfeladatot tartalmazott. Az érettségizőknek a vizsgát 120 perc alatt kellett megoldaniuk, de ezt az időt úgy osztották be feladatonként, ahogy akarták.

Az idei biológiaérettségi feladatsora sokkal jobb, mint a tavalyi: "kevesebb benne a biokémia".

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Itt van a biológiaérettségi megoldása: nézzétek meg, jól oldottátok-e meg a feladatokat

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.