szerző:
Eduline

Már csak pár óra van hátra, és nyilvánosságra hozzák a 2018-as felvételi ponthatárokat. Vajon többen kerülnek-e be az egyetemekre és főiskolákra, mint tavaly? Változhatnak-e a népszerű szakok előzetes ponthatárai? Ismét lesz 480 feletti ponthatár?

Hányan kerülnek be idén az egyetemekre és főiskolákra?

Ez az egyik legfontosabb kérdés - az idén ugyanis kétezerrel többen jelentkeztek egyetemre és főiskolára, mint tavaly, összesen 108 ezren adták le jelentkezési lapjukat az e-felvételi felületén. Ez azonban nem jelenti azt, hogy többen is fognak bekerülni az intézményekbe.

Változhatnak az előzetes ponthatárok a 41 népszerű szakon?

Az előző évek tapasztalatai alapján változhatnak. Többször volt már példa arra, hogy a végleges ponthatárok magasabbak voltak az előzetesen meghatározottnál (ezt a limitet azoknak kell elérniük, akik állami ösztöndíjas helyet szereznének), de olyan is volt már, hogy valamivel alacsonyabban húzták meg a végleges ponthatárt.

A legtöbb népszerű képzésen - például gazdálkodási és menedzsment, nemzetközi tanulmányok, kommunikáció és médiatudomány, általános orvosi - idén is csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik elérik az előzetes ponthatárokat.

©

Azonban nyolc szakon jóval alacsonyabbak a ponthatárok, mint tavaly. Változott például az alkalmazott közgazdaságtan ponthatára, oda 30 ponttal kevesebb kell mint tavaly, 458 helyett 428-nál húzták meg az előzetes ponthatárokat. Ugyanennyi a limit az emberi erőforrások, a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing szakon.

A turizmus-vendéglátás alapképzésen például 420 helyett 400 ponttal is lehet állami ösztöndíjas helyet szerezni, a nemzetközi gazdálkodás szakon 460 helyett 440, a pénzügy és számvitelt célzók 450 helyett 425-ös előzetes ponthatárral számolhatnak.

Megint lesz 480 feletti ponthatár?

Az elmúlt években többször előfordult, hogy egy-két szakon 480 felett húzták meg a ponthatárt. Extrém esetekről van szó - általában az igen kevés hallgatóval induló képzésekről van szó, ahová csak egy-két diák felvételizik, nekik pedig kifejezetten magas a pontszámuk.

Várjátok velünk a ponthatárokat!

Az Eduline-on minden fontos információt megtaláltok: megmutatjuk, milyen programok közül választhatnak ma azok, akik nem otthon szeretnék várni a 2018-as felvételi ponthatárait, tudósítóink rendszeresen bejelentkeznek a budapesti Pont Ott Partiról, ahol (többek között) felvételizőket kérdeznek arról, milyen szakra felvételiztek, milyen eredményre számítanak, van-e B tervük, ha nem sikerül a felvételi. A 2018-as felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Utánajárunk, melyek 2018 legnépszerűbb egyetemei, főiskolái és szakjai, milyenek az előzetes ponthatárok a kiemelt szakokon, és azt is megtippeljük, melyik képzésen húzzák majd a legmagasabb ponthatárt. És a lényeg: este nyolckor jövünk a 2018-as ponthatárokkal! Ha semmiről nem szeretnétek lemaradni, kövessétek Facebook-oldalunkat!