szerző:
Eduline

Nem kerültetek be egyetemre, főiskolára? Újra szeretnétek érettségizni, hogy jövőre magasabb pontszámmal futhassatok neki a felvételinek? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a választható vizsgákról.

Értékes pontokat szerezhettek, ha újra nekifuttok az érettséginek
©

Szintemelő vizsga

Szintemelő, emelt szintű érettségit olyan tárgyból tehettek, amelyből középszinten már van eredményetek. Az újabb vizsgáról tanúsítványt kaptok - később azt az eredményt használhatjátok fel, amelyikkel jobban jártok. Minden infó a 2015-ös pótfelvételiről.

Fontos: emelt szintű érettségit nem lehet minden tárgyból tenni - a 2015-ös listát itt, a 2016-ban emelt szinten választható tárgyak jegyzékét pedig itt nézhetitek meg.

Ismétlő érettségi vizsga

Az ismétlő érettségivel a korábban szerzett, legalább elégséges eredményeteken javíthattok, vagyis egy adott tárgyból ismételhettek vizsgát ugyanazon a szinten. Itt is igaz, hogy ha a második vizsga rosszabbul sikerül, nem kell felhasználnotok. 2016-tól még nehezebb lesz bekerülni a felsőoktatásba.

Kiegészítő vizsga

Ez a vizsga akkor hasznos, ha úgy döntötök, jövőre már egy másik szakra adjátok be a jelentkezéseteket. Olyan tárgyból vizsgázhattok, amelyből eddig nem - akár olyanból is, amelyet a középiskolában egyáltalán nem tanultatok -, közép- vagy emelt szinten.

Javító és pótló vizsga

Nem kötelező érettségi tárgyból javító vizsgát akkor tehettek, ha elégtelen osztályzatot szereztetek, pótló vizsgát pedig akkor, ha önhibátokon kívül nem tudtatok megjelenni az első vizsgán.

Ezek a képzések szűnnek meg 2016-ra

Azoknak az alapszakoknak a listáját, amelyek jövőre már nem indulnak, itt találjátok.

Ezektől az osztatlan és mesterszakoktól kell elbúcsúzni.

A felsőoktatási szakképzések átalakításáról itt olvashattok.

Hogyan és mikor jelentkezhettek?

Ha már van érettségi bizonyítványotok, mindkét vizsgaidőszakban bármely tárgyból tehettek újabb vizsgát. Az október-novemberi vizsgaidőszakra augusztus második felétől, a május-júniusira pedig január közepétől az október-novemberi vizsgaidőszakban augusztus második felétől jelentkezhettek, személyesen vagy postai úton a kormányhivatalban, vagy személyesen egy vizsgát szervező középiskolában.

A jelentkezési lapot az Oktatási Hivatal honlapján fogjátok megtalálni - ha személyesen jelentkeztek, a helyszínen kaptok majd ilyen lapot, nem kell előre kinyomtatnotok. Az érettségi vizsgára való jelentkezésről itt találjátok a részleteket.

Mennyit kell fizetni?

Ha már van érettségi bizonyítványotok, az újabb vizsgákért mindenképpen fizetnetek kell. A középszintű érettségi vizsga ára az adott évre érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 15 százaléka, az emelt szintűé pedig 25 százaléka. Ez 2015-ben 16, illetve 26 ezer forintot jelent.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!