szerző:
eduline/mti

Bemutatták azt a szoftvert, amivel a diákok az első informatikai szakmai érettségin vizsgáznak 2017-ben. Alig több mint fél évük maradt a diákoknak, hogy felkészüljenek.

©

A Cisco által kifejlesztett Cisco Packet Tracer szoftvert a szakközépiskolák és szakgimnáziumok diákjai  gyakorlás céljából egész évben használhatják  - mondta csütörtökön Sisák Zoltán, a Hálózati Tudás Terjesztéséért Programiroda (HTTP) Alapítvány kuratóriumi elnöke. Ez egy szimulációs program, amivel a diákok akár otthoni körülmények között is gyakorolni tudják a hálózatok kiépítését és a hálózati eszközök beállítását. A programot a Cisco minden szakközépiskola és szakgimnázium részére ingyenesen elérhetővé tette.

Szakmai érettségit 2017-től kell tennie a szakiskolai, illetve szakgimnáziumi tanulóknak, méghozzá emelt szinten. Sokáig az sem volt egyértelmű a szintemelés miatt, hogy pontosan miből kell vizsgázniuk. A most ismertetett szoftver is csak az utolsó évükből hátralévő 7 hónap alatt használhatják.

az országban mintegy 170 informatikai profilú szakgimnázium van, az informatikai szakképzésben 16 ezer tanuló vesz részt. Figyelembe véve, hogy becslések szerint csak napjainkban 22 ezer informatikus hiányzik, így kulcsfontosságú, hogy ők eljussanak a munkaerőpiícra. Az informatikai szakokra jelentkezők száma az utóbbi években jelentősen lecsökkent, és az első helyen jelentkező felvételizők csupán 6-8 százaléka választja az informatikát, és a befejezetlen felsőoktatási képzések aránya is rendkívül magas. Az oktatásban ezért jelenleg az egyik legnagyobb potenciált a középfokú, technikusi képzés jelenti - utóbbiról már Horváth Krisztina, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója beszélt.

Horváth szerint az oktatási rendszernek és a vállalatoknak együtt kell működniük, hogy az oktatási intézményekben a munkaerőpiac elvárásainak megfelelő szakembereket tudjanak képezni. Ezt a fajta összehangolódást szolgálja például a duális képzés és a vállalat által indított Cisco Hálózati Akadémia is - fűzte hozzá.

Kritikus a helyzet az iskolákban: elfogytak a tanárok, valahol diák tartott órát

Az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete száz iskoláról tud, ahol nincs elég informatikatanár, ezért valahol csak szabálytalan helyettesítéssel tudnak órát tartani. A kerettantervek módosítása következtében a korábbi csökkentést kompenzálva ismét növekedett az informatikaórák száma a szakgimnáziumokban. Ez azonban kihívás elé állított több iskolát - derült ki az ISZTE főtitkára, Bánhidi Sándorné Vasárnapi Híreknek adott nyilatkozatából.