szerző:
Eduline

Milyen lesz a minimumponthatár az alap- és osztatlan szakokon jövőre? Mi a helyzet a felsőoktatási szakképzésekkel? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Az érettségim tavaly nem sikerült túl jól, ezért az idén újra szeretnék próbálkozni, utána pedig felvételiznék is egyetemre 2016-ban. Mi az a limit, amit mindenképpen el kell érnem?

2016-ban az alap- és osztatlan szakokon 300 lesz a minimumponthatár - ezt az emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért és OKJ-s szakképesítésért járó többletpontokkal, de a más jogcímen járó többletpontok nélkül kell elérni. A felsőoktatási szakképzésre jelentkezőknek legalább 260 pontot kell majd gyűjteniük az emelt szintű érettségiért járó pontokkal együtt, de más többletpontok nélkül.

2016 után elvileg nem emelkedik tovább a minimumponthatár - az idei felvételin 280, illetve 240 pontot kellett elérniük a felvételizőknek.

A jövő évi felvételin további újdonság lesz, hogy osztott mesterképzésre csak komplex, középfokú (B2) általános nyelvvizsgával lehet majd bekerülni. Ezt a követelményt 2020-tól az alap- és osztatlan szakokra is kiterjesztik: a részleteket itt találjátok.

Arról, hogy hogyan számolják ki a pontszámot, illetve hogyan húzzák a ponthatárokat, itt olvashattok, a 2015-ös felvételiről szóló összes cikkünket pedig itt nézhetitek meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!