szerző:
Eduline

„Következetes kormányt következetes döntések jellemeznek, és a kormány már rég úgy határozott, hogy a felsőoktatásban...

Hoffmann szerint következetes volt a kormány, amikor - egy hónappal a ponthatárhúzás előtt - újraosztotta a részösztöndíjas helyeket
©

„Következetes kormányt következetes döntések jellemeznek, és a kormány már rég úgy határozott, hogy a felsőoktatásban elsősorban azokat a képzéseket akarja állami ösztöndíjakkal támogatni, amelyek a gazdaság gyors fellendülését segíthetik” – így értékelte az oktatási államtitkár a felvételi keretszámok újraosztásáról hozott döntést a Kossuth Rádiónak. A plusz hallgatói helyek elosztását - képzési területre lebontva - itt találjátok meg.

Hoffmann Rózsa szerint a jogi és a gazdasági képzések azért nem kaptak plusz állami helyeket, mert a diplomások a statisztikák szerint egy-három hónapon belül állást találnak, az országos átlagot messze meghaladó fizetéssel. Azok tehát, akik önköltséges formában  végzik el ezeket a szakokat, „olyan lehetőséghez jutnak, amellyel könnyedén vissza tudják fizetni a diákhitelt” – tette hozzá. Mikor dől el, melyik intézmény hány plusz helyet kapott? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Az átcsoportosítással a kereteket nem bővültek, csak a részösztöndíjasokkal szemben többen tanulhatnak teljes ösztöndíjjal, ez a finanszírozást sem érintette, mert két részösztöndíjas helyből lett egy teljes ösztöndíjas - magyarázta Hoffmann Rózsa. Amennyiben az eredmények feldolgozásakor kiderül, hogy maradtak még üres helyek, a pótfelvételin van még korrigálási lehetőség.

Hozzátette, a felsőoktatásba idén 110 ezren jelentkeztek, s ez a 90 ezres érettségiző létszámhoz viszonyítva nem azt jelzi, hogy a fiatalok tömegével mennének külföldre tanulni.