szerző:
Eduline

Fontos összeszedni az összes dokumentumot, és a határidőre is figyelni kell.

©

A keresztféléves felvételihez kapcsolódó dokumentumokat 2017 jaunár 10-ig kell feltölteni az E-felvételire, vagy az Oktatási Hivatal postacímére (1443 Budapest, Pf. 220.).

Talán említeni sem kell, de azért álljon itt: az érettségi bizonyítvány - mivel megléte alapfeltétele a felvételinek, illetve a pontszámításhoz is szüksége - benyújtása kötelező. Mesterképzésen nem szükséges az érettségit mellékelni.

Az érettségi bizonyítvány birtokában, annak megszerzését követően letett érettségi vizsgáról a vizsgázó érettségi tanúsítványt kap. Csak abban az esetben kell csatolni a jelentkezéshez, amennyiben az abban szereplő érettségi vizsgaeredmény a felvételi eljárásban az adott szakon érettségi vizsgatárgyként figyelembe vehető és kedvezőbb érettségi pontszámot eredményez vagy egyéb pontszámítási jogcím alapja lehet.

Ha van bármilyen felsőfokú okleveled, akkor azt is érdemes benyújtani, mivel pontok járhatnak érte. Ha ősszel szerzed meg az ilyen oklevelet, akkor még január 10-ig lehet csatolni a dokumentumokhoz. Ugyanez vonatkozik a nyelvvizsgára is. Oklevél-igazolást is elfogadnak, ha a határidőt megelőző 30 napban szerezted csak meg a dokumentumot, egyébként kötelező az oklevél másolata.

Felvételi pontszám kalkulátorunkat itt találjátok.

Sokan elfelejtik, de nagyon fontos, hogy a jelentkezés díjának megfizetését igazoló dokumentumot töltsetek fel. Ez rendszerint a banki átutalást igazoló kivonat.

A pontszámításnál lehetőség van a tanulmányi pontok beszámítására, ezért csatolni kell a középiskolai bizonyítványok másolatát. Alapesetben csak az utolsó két év végén szerzett dokumentum számít, de ha egy fontos tárgyat ekkor nem tanulták, akkor a korábbi évek bizonyítványát is csatoljátok.

Mesterképzések esetén a pontszámítás érdekében előfordulhat, hogy csatolni kell a leckekönyv másolatát, oklevélátlag-igazolást, oklevélmellékletet, vagy a záróvizsga-eredmény igazolását.

Az őszi érettségivel kapcsolatos híreinket itt találjátok.