Szabó Fruzsina
Szabó Fruzsina

Húsz százalékkal jobb teljesítmény kell az emelt szintű érettségiért járó többletpontok megszerzéséhez 2013-tól: az erőforrás-minisztérium tervei szerint csak azok kaphatnak majd pluszpontot az emelt szintű vizsgáért, akik az írásbelin és a szóbelin legalább a feladatok felét jól oldják meg.

Szigorítana a felvételi többletpontok rendszerén az oktatási államtitkárság
©

Több mint 37 ezer emelt szintű vizsgát tartottak a 2012-es tavaszi érettségi időszakban – a diákok többségének teljesítménye jobb volt 30 százaléknál, ők megkapták a nehezebb, a középszintű vizsgától eltérően tárgyi tudást is megkövetelő írásbeliért és szóbeliért járó 50 többletpontot.

A 2013-as keresztféléves felvételin – ha a kormány is rábólint az erőforrás-minisztérium tervére – nehezebb lesz többletpontot szerezni, 30 helyett 50 százalékos teljesítmény kell majd hozzá. A változtatás az eddigi eredmények alapján várhatóan legalább két-háromezer diákot érint majd: az Oktatási Hivatal gyorsjelentése szerint a 2012-es érettségin magyarból például 230-300 tanuló teljesítménye volt 50 százalék alatti, ők – ha az idei felvételin egy szakra sem kerültek be – hiába választották a nehezebb vizsgát, jövőre már nem kapnak pluszpontot (az új szabályt először az idei keresztféléves felvételin kell alkalmazni).

©

Nehezebb lesz megszerezni a kettest

Más szabályokon is változtatott az oktatási államtitkárság: 2012 szeptemberétől az eddigi 20 helyett 25 százalék kell a ketteshez a közép- és az emelt szintű érettségin, ezzel évente több tízezer diák érettségije kerül veszélybe. Az Oktatási Hivatal adatai szerint a 2010-ben több mint 45 ezer vizsga eredménye volt 20 és 29 százalék közötti, matematikából például több mint húszezer érettségizőnek volt kevesebb mint 30 pontja.

A szigorításra egyébként a 2011-es érettségi időszak óta számítani lehetett, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár akkor ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a vizsgakövetelmények nagyon alacsonyak, a százalékos eredményt alacsony kulccsal váltják át jegyekre – míg itthon eddig 20 százalék, Európa több országában 50 százalék a kettes alsó küszöbe.

A középszintű érettségin a többi jegy alsó határát nem módosították: a hármas 40, a négyes 60, az ötös pedig 80 százaléktól van meg.

Több pont jár 2013-tól a versenyeredményekért
Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) döntősei az eddiginél több pontot kapnak 2013-tól: az 1-10. helyezés 100, a 11-20. helyezés 50, a 21-30. helyezés pedig 25 pontot ér majd. A változtatás oka, hogy egészen 2012-ig az OKTV első tíz helyezettje a maximálisan megszerezhető többletpontot kapta meg, a felvételi szabályok idei átalakítása (az összpontszám 480 helyett 500 lett, az emelt szintű érettségi nem 40, hanem 50 pontot ér) után azonban nem emelték 80-ról 100-ra az OKTV miatt adott pontszámot - összefoglalónkat itt olvashatjátok el.