szerző:
Eduline

Hány pontot kell elérni az írásbelin, hogy szóbelizhessen az érettségiző? Mennyit kell minimum elérni szóbelin és írásbelin, hogy meglegyen a kettes? Cikkünk ezekre ad választ azoknak, akik emiatt aggódnak.

Bár 12 százaléktól még egyik tárgynál sincs meg a kettes, ennyit minimum el kell érni ahhoz az írásbelin, hogy később a szóbeli érettségin javíthassatok.

Matematikából alapból nincs szóbeli, csak azoknak, akik írásban nem érik el a ketteshez szükséges 25 százalékot, viszont a 12-t sikerült összehozni.

A 12 százalék csak vizsgarészenként feltétel, az írásbeli feladatlapnál nem kell minden részben elérni ezt az eredményt. Egy példa a könnyebb érthetőség kedvéért: törinél két részből állt az írásbeli feladatlap, de a 12 százalék elérése összesen szükséges a szóbelihez, tehát akár úgy is összejöhet ez az eredmény, ha az egyik részhez egy szót sem írtatok.

Érettségi 2016 megoldások

Középszintű infó hivatalos megoldókulcsa

A földrajz hivatalos megoldásai

Megjelent a középszintű német megoldása is

Az angol érettségi hivatalos emelt és középszintű megoldásai

A hivatalos töriérettségi megoldásai

A töri emelt hivatalos megoldásai

A matekérettségi középszint hivatalos megoldókulcsa

Az emelt matek hivatalos megoldásai

A középszintű magyar hivatalos megoldása

Az emelt magyar hivatalos megoldása


A fenti szabály alól egyetlen kivétel van, az idegen nyelvi emelt szintű érettségi vizsga. Ezeknél 4 részből állt a vizsga, mindegyiknél külön-külön is szükséges elérni a 12 százalékot a szóbelihez.

Fordítva is igaz a szabály, tehát ha szóbeli rosszul sikerül, de megvan a 12 százalék, akkor az írásbeli - persze ha elég jól sikerült ehhez – ellensúlyozhatja a rosszabb eredményt, és felhúzhatja a jegyet. Ha nincs meg a szóbelin a 12 százalék, akkor nem lehet meg a vizsga.

Ez a táblázat segít abban, hogy tudjátok, hány pont szerezhető egy-egy vizsgarésznél, és abban, hogy hány pontot kell elérni tárgyanként a ketteshez.

Tantárgy Írásbeli max. pontszám / hány pont kell a ketteshez? Szóbeli max. pontszám / hány pont kell a ketteshez? Összesen hány pont kell a ketteshez?
Magyar nyelv és irodalom 100 pont / 12 pont 50 pont / 6 pont 38 pont
Matematika (ha nem kell szóbelizni) 100 pont / 25 pont - 25 pont
Matematika (ha kell szóbelizni) 100 pont / 12 pont 50 pont / 6 pont 38 pont
Történelem 90 pont / 11 pont 60 pont / 8 pont 38 pont
Idegen nyelv 117 pont / 15 pont 33 pont / 4 pont 38 pont
Biológia, földrajz, kémia 100 pont / 12 pont 50 pont / 6 pont 38 pont
Fizika 90 pont / 11 pont 60 pont / 8 pont 38 pont
Informatika 120 pont / 15 pont 30 pont / 4 pont 38 pont