szerző:
Eduline

A 2012-es felvételi tíz legnépszerűbb alapképzése közül ötnek nullázta le az állami támogatását az Emberi Erőforrások...

Felvételizők a 2012-es Pont Ott Partin. Több ezren járnak rosszul a nem támogatott szakok listájával
©

A 2012-es felvételi tíz legnépszerűbb alapképzése közül ötnek nullázta le az állami támogatását az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A támogatott, illetve a nem támogatott alap- és osztatlan képzések listáját csütörtök délután hozták nyilvánosságra a kormányzati oldalon. Milyen szakokat érint a minisztérium döntése? A listát itt találjátok.

Összesen tizenhat alap- és osztatlan szak került fel a kizárólag fizetős formában indítható képzések listájára: az andragógia mellett erre a sorsra jutott a kommunikáció és médiatudomány, a nemzetközi tanulmányok, a jogászképzés, illetve az összes gazdaságtudományi szak is. 

Ezzel a döntéssel több tízezer felvételiző jár rosszul: a kommunikáció és médiatudományt például 2012-ben több mint négyezren jelölték meg első helyen a jelentkezési lapon, a gazdálkodási és mendzsmentet több mint 4600-an, a turizmus-vendéglátást 4000-en, a kereskedelem és marketinget 3400-an.

A legtöbb gazdasági szak egyébként még úgy is megőrizte népszerűségét, hogy az üzleti képzéseket már 2012-ben sem támogatta az állam, egyedül a közgazdasági szakokon hirdethettek meg ösztöndíjas helyeket az egyetemek és főiskolák - a minisztérium mai döntése miatt azonban az alkalmazott közgazdaságtan és a gazdaságelemzést választó hallgatóknak is fizetniük kell majd a tanulásért.