szerző:
B. Nagy Ágnes
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hetek óta távoktatásban tanulnak az ország diákjai, és a végzősök még mindig nem tudják mi lesz az érettségi sorsa. Addig viszont szeretnénk segíteni nektek az otthoni felkészülésben. Megkérdeztük a Studium Generale (SG) matematika szekcióvezetőjét, ő mit javasol nektek ebben a helyzetben.

Az nyilvánvaló, hogy így, hogy kevesebb lehetőségetek van segítséget kérni a tanáraitoktól, több időt kell az önálló felkészülésre szánnotok - mondja az Eduline-nak az SG matematika szekcióvezetője, Kukucska Dániel. Bár otthon sokkal nehezebb ezekre rávenni magatokat, vannak megoldások, amikkel megkönnyíthetitek a dolgotokat.

Első sorban nézegessetek érettségi megoldókulcsokat arra koncentrálva, hogy mire adnak pontokat majd a vizsgán - tanácsolja a szekcióvezető. Arra is érdemes figyelni, hogy olyan dolgokra is kaphattok pontokat, amikre esetleg nem is gondoltatok volna vagy nem kapcsolódik magához a számoláshoz. Tudtátok, hogy ha nem indokolt esetben használjátok a számológépeteket, akkor azért a lépésért nem jár részpont? Tartsátok szem előtt, hogy például ha a számológépetek tud egyenletet számolni, de a ti feladatotok az lenne, hogy vezessétek le a számításotokat, akkor nem adhatják meg nektek a számolásért járó részpontokat. Az is ugyanilyen fontos, hogy mindent pontosan olvassatok el, ugyanis, ha a feladat külön kér valamit, arra biztos, hogy jár majd pont. Ide tartozik az is, hogy a szöveges feladatokra, mindig szöveges választ várnak tőletek. Ezen felül figyeljetek arra is, hogy mindig a feltett kérdésre válaszoljatok. További példákat olvashattok egy korábbi cikkünkben.

Ezeket jól begyakolhatjátok az otthoni feladatmegoldásokkal is, abban az esetben is, ha mindezt nem órán, hanem otthon teszitek. Valószínűleg már számtalan feladatsort megoldottatok az évek során a suliban is, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyakorlással csak berögzülnek a feladattípusok. Ha pedig egy-egy tipust már begyakoroltatok, akkor élesben sem számít, hogy milyen számok vagy mértékegységek vannak az adott példában, a megoldás menete nem fog változni.

Az idő mindig számít

Ami még jó a gyakorlásnál, ha időre oldotok meg komplett érettségiket bármilyen segítség nélkül. Középszinten 180 perc áll rendelkezésetekre a két részre bontott feladatsor megoldására (emelt szinten 240 perc). Az első részre 45, a másodikra pedig 135 percetek lesz majd élesben, ehhez kell igazítanotok a gyakorlásotokat is - mondja Kukucska Dániel. Ha készen vagytok, a megoldókulcs alapján tudjátok ellenőrizni magatokat, és meg tudjátok nézni, melyik témakör, vagy feladattípus az, amit még gyakorolnotok kellene. Ha valamelyik témakör nehezebben megy, külön típusfeladatokra bontva megtalálhatjátok 2005-től kezdve a az összes érettségi feladatot Studium Generale oldalán, ahol tematikusan is rá tudtok feküdni a gyakorlásra.

A segítség nélkül szerencsére nem azt jelenti, hogy ne lennének "legális puskák”, amikre ne tudnátok számítani a vizsgán. Viszont ahhoz, hogy profin használjátok őket, ismernetek kell, hogyan és miben tudtok rájuk támaszkodni. A szabályok szerint akár közép-, akár emelt szinten érettségiztek matematikából, az írásbelin kizárólag nyomdatiszta függvénytáblázatot (igaz, egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót és szögmérőt használhattok.

Ha azonban szeretnétek őket élesben is bevetni, mindenképp gyakoroljátok a használatukat, mert ha ott ismerkedtek csak velük, rengeteg értékes percet veszíthettek el. Nézzétek át a függvénytáblázatot, jegyezzétek meg, mit merre találhattok benne, de ne feledjétek, csak üres (azaz jegyzetek és minden jelölés nélküli) függvénytábla lehet nálatok a vizsgán. Ugyanez a szabály a számológépeknél is. Mielőtt belevágnátok a vizsgákba mindenképp nézzétek át, milyen funkciókat melyik gombkombinációkkal érhettek el. De szintén figyelnetek kell arra, hogy milyen gépet használtok, hiszen a fent említett szabályok szerint csak egyszerű számológéppel mehettek az érettségire.

Így, hogy otthonról kell készülnötök, rendelkezésetekre állnak alternatív megoldások is, amikkel hatékonyan tudtok matekot tanulni. Például az új anyagok elsajátításában kaptok segítséget ezeken a weboldalakon és applikációkban, amik kifejezetten az otthoni tanulás elősegítésére készültek nektek. Ha pedig még nem kezdtétek el a gyakorlást vagy felkészülést, akkor itt egy helyen megtalálhatjátok az előző évek feladatsorait és próbaérettségi feladatait.

Érettségi körkép: ez a felállás most a környező országokban

Van olyan ország, ahol már biztos, hogy elmaradnak a 2020-as érettségi vizsgák, míg egyes helyeken kivárják a húsvétot. A magyar kormány szerint nálunk azonban már a héten megszületik a döntés: mi lesz az érettségi vizsgákkal?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!