szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Van olyan ország, ahol már biztos, hogy elmaradnak a 2020-as érettségi vizsgák, míg egyes helyeken kivárják a húsvétot. A magyar kormány szerint nálunk azonban már a héten megszületik a döntés: mi lesz az érettségi vizsgákkal?

Yvonne Gebauer, a német Nordrhein-Westfalen tartomány iskolai minisztere attól tart, hogy ebben az évben a koronavírus elmaradhatnak az érettségi vizsgák - írta meg a német Die Welt. A miniszter elmondta, ha nem tudják megvalósítani az árpilis 20-ára tervezett iskolaindítást, alternatíván kell gondolkozniuk, ugyanis a nyári vakáció miatt a vizsgák halasztása is kiesik mint opció.

Egyelőre elképzelhetőnek tartják például a meglévő osztályzatok beszámítását érettségi jegyként. De hogy valójában milyen megoldás fog születni, az húsvét után derül ki.

Ausztriában is hasonló a felállás - ahogyan azt korábban megírtuk, az osztrák döntéshozók is húsvét után véglegesítik, mi legyen az idei érettségivel. Heinz Faßmann oktatási miniszter azonban kiemelte: minden tanuló számára tisztességes feltételeket teremtenek a bizonyítvány megszerzéséhez.

Angliában már biztos: elmarad az érettségi. Az angol végzős diákok érettségi eredményeit a tanárok értékelése, az osztálytársakhoz mért teljesítmény és a korábbi években elért eredmények fogják meghatározni. Hagyományos vizsga tehát nem lesz.

Mi a helyzet itthon?

A magyar kormány azt ígérte, még húsvét előtt, vagyis ezen a héten meghozza a döntést az érettségi vizsgákról. Az Eduline-olvasók szerint a legjobb megoldás az lenne, ha elmaradnának a vizsgák és mindenki az évvégi jegyét kapná meg érettségi jegyként is.

Ezek voltak a legnagyobb botrányok az érettségin - vajon mi lesz idén?

Tavaly sem zajlott zökkenőmentesen az érettségi, több helyen ugyanis már a vizsgák előtt jóval tudták a diákok a feladatokat. Bár a 2019-es botrányoknak nem lett hatása a diákokra, rendesen fokozta a hangulatot. Az idei érettségi helyzete sem tisztázott még, azonban a válaszra még vári kell.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!