szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kedden tettük fel a kérdést, ti mit csinálnátok az idei érettségikkel. A szavazás lezárásáig kereken 100 010 válasz érkezett. Mutatjuk a részletes eredményeket.

A szavazást eredetileg péntek éjfélig terveztük, de -mint ahogy mi is most tudtuk meg- a rendszer 100 ezer szavazat után leáll. Tudtuk, hogy sokan szeretnétek elmondani a véleményeteket, de ilyen magas számra mi sem számítottunk. Köszönjük! Az összes 100 010 szavazathoz csak érdekességképpen tesszük hozzá, hogy tavalyi, azaz a 2018/2019-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszakában az Oktatási Hivatal adatai szerint 111 100-an érettségiztek.

A válaszadók 70,7 százaléka szerint a legjobb megoldás az lenne, ha elmaradnának a vizsgák és mindenki az évvégi jegyét kapná meg érettségi jegyként is. Összesen 70 694-en gondolták így.

A maradék öt válaszlehetőségekre összesen kicsivel több, mint 29 ezer válasz érkezett. Ebből több mint tizenegyezren gondolták úgy, hogy az lenne a legjobb megoldás, ha a vizsgákat elhalasztanák egy olyan időpontra, amikor már nyugodt körülmények között megtarthatóak lesznek. Hatezren tartják megoldásnak, hogy csak az írásbeliket tartsák meg hagyományosan, a szóbelik maradjanak el idén. Így mindenki az írásbeli alapján kapná meg a végleges jegyét. Ötezren megtartanák a vizsgákat, négyezren elhalasztanák őket és a szóbeli értékelést választanák és csupán kétezren érettségiznének online.

©

Melyik lesz a megoldás?

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt nyilatkozta, több forgatókönyv is készül, ezek között döntést hozni és a megfelelő ütemezést kiválasztani elsősorban a járványügyi helyzet alapján lehetséges. Mivel az érettségi követelmények nem változtak, a felkészülést folytatni kell - emelte ki. "A kormány a kellő időben meg fogja hozni a szükséges döntéseket. Ez az idő még nem jött el, de azt ígérjük, hogy még a húsvét előtt a terveket ismertetni fogjuk" - mondta a köznevelési államtitkár.

Az ügyben megszólalt a volt oktatási államtitkár is. Hiller István azt kérte a kormánytól, ne a hagyományos módon bonyolítsák le idén az érettségit: vagy csak írásbeli, vagy csak szóbeli érettségi legyen.

Maruzsa Zoltán: az érettségi követelmények nem változtak, a felkészülést folytatni kell

Az országos veszélyhelyzetben az érettségi korrekt, minden szempontot figyelembe vevő megszervezése az egyik legnagyobb kihívás, amelyen az oktatási akciócsoport dolgozik - mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár csütörtökön az MTI-nek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!