szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lehet, hogy elképzelhetetlennek tűnik a matektanulás otthonról: Ki magyarázza el a tananyagot? Honnan kaphatok segítséget, ha elakadok valahol? Most megmutatnunk nektek néhány online tanulási módszert, ami otthonról is tökéletesen alkalmazható.

A matek egy olyan tantárgy, aminél megszokhattátok, hogy az iskolában elmagyarázzák a tudnivalókat, és otthon feladatokat oldotok meg a témához kapcsolódóan.  De ez a megszokással ellentétben, nem csak így működhet hatékonyan.

Első sorban az a kérdés merülhet fel mindenkiben, hogy hogyan kapjuk meg a magyarázatokat a tananyagra. Több lehetőség is rendelkezésetekre áll ebben az esetben: vannak oldalak, amik kifejezetten online oktatással foglalkoznak. A zsenileszek.hu általános iskolás és középiskolás tananyagokat is megoszt 5-10 perces videók formájában, amikben röviden elmagyarázzák az adott témát és példákkal segítik a megértést.

Ha kifejezetten érettségire készültök, akkor a hasonlóan működő Korrepetát érdemes kipróbálni, ami ugyancsak középiskolásoknak nyújt segítséget. Bár ez egy fizetős kurzus, a 20x60 perces tananyaggal az egész középiskolai anyagot átvehetitek méghozzá Gerőcs Lászlóval, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tanárával, akinek matekérettségi megoldásait évek óta videón követhetitek az érettségi napján. Minden anyaghoz egy 60 perces - a hosszabb témáknál kétszer 60 perces - videó tartozik, amiben részletesen körbejárják az adott kérdéskört - mondta el az Eduline-nak a Korrepeta sorozat videóinak készítője. Hozzátéve: most még csak középszintű felkészítő van, a jövőben tervezik az emelt szintű vizsgára készülők támogatását is.

Ezen kívül az otthoni gyakorláshoz is készítettek már segítséget az online világ szerkesztői. Léteznek applikációk, amiket telefonra és tabletre is le tudtok tölteni, és témakörönként típusfeladatok megoldását tudjátok gyakorolni, amit az app utána kijavít nektek, így a hibáitokat is meg tudjátok nézni. Így működik a Manumath applikáció, amiről már korábban részletesen is írtunk nektek. Ilyen típusú gyakorló felület az okosdoboz.hu is, ami ugyan így működik, csak nem applikáció formájában, hanem online felületként.

Ezen az oldalon, a helyzetre való tekintettel újabb háromezer digitális feladat és tanári módszertani kézikönyv vált elérhetővé hétfőtől. A MATEHETSZ, (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége), az Okos Doboz Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány az üzemeltetővel közösen, a kerettantervhez kapcsolódó, tehetséggondozó grafikus digitális feladatokat és a pedagógusok munkáját támogató tanári módszertani kézikönyvet tesz közzé ingyenesen. A feladatok elérhetővé tételével párhuzamosan a pedagógusok a tanári regisztráció után, a Tanári Modul használatával távoktatási keretek között is kioszthatnak feladatokat a diákok számára, melyek eredményeit valós időben követhetik a portálon.

De ne feledkezzünk meg a tanárok interakciójáról sem, sok esetben velük együttműködve is lehet online tanulni. Az egyik ilyen formája lehet a kahoot.com, aminek a segítségével a tanárok otthon össze tudnak állítani kérdéseket, és a tanulók játékos verseny formájában tudnak válaszolni azokra. De olyan felületek is vannak, mint például, mint a Matek Oázis nevű oldal, ami szintén arra törekszik, hogy a diákok és a tanárok együttműködése zökkenőmentes legyen online felületeken is.

Korábban mi is válogattunk már online appokat és oldalakat, ahol tanulhattok otthonról is. Itt pedig megnézhetitek az Oktatási Hivatal tájékoztatását és tanácsait. Ha nektek is van ötletetek, küldjétek el nekünk az [email protected] -ra.

Itt a módszertani ajánlás a távoktatáshoz - oldalak, lehetőségek, ötletek

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben is tovább kell működtetni az oktatási rendszert, a tanulóknak biztosítani kell a tanulási lehetőséget - írja az Oktatási Hivatal. De hogyan fog ez a gyakorlatban működni?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.