szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Diplomásként jelentkeznétek alap- vagy osztatlan szakra, esetleg felsőoktatási szakképzésre? Mutatjuk a pontszámítási szabályokat.

„A felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőket – amennyiben alapképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeznek – a felsőoktatási intézmények a felsőfokú végzettséget tanúsító oklevél minősítése alapján is rangsorolhatják. Az oklevélért adható pontot a jogszabályi minimum pontszám és 400 pont között arányosan kell megállapítani” – emeli ki a felvételi tájékoztató.

Fontos, hogy ha diplomásként jelentkeztek alap-, osztatlan szakra, felsőoktatási szakképzésre, nem kötelező letenni a jelentkezési feltételként meghatározott érettségit, emelt szintű érettségit.

A pontszámítás részletes szabályait az egyetemek, főiskolák menüpontban találjátok. A felvételi tájékoztató külön felhívja a figyelmet arra, hogy mindenkinek figyelnie kell arra, hogy az adott felsőoktatási intézmény az oklevél minősítésének igazolását milyen pontossággal kéri.

Fontos azonban, hogy a felsőoktatási szakképzésen szerzett oklevélből így nem lehet pontot számítani, vagyis az nem minősül felsőfokú végzettséget eredményező oklevélnek.

A 2019-es felsőoktatási felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Felvételizők, figyelem! Változtattak a jelentkezési határidőn

Technikai okokból két nappal tovább, február 17-éig adhatjátok le a jelentkezéseteket az E-felvételi rendszerében.