5 dolog, amit minél előbb meg kell tenned, ha felvettek

Ha kipihented az ünneplést, ideje elkezdeni készülni.

1. Keress lakhatást!

A legtöbb hallgató lakóhelyétől távolabb tanul, és bizony az egyik legnagyobb terhet a családnak ilyenkor az elhelyezás jelenti. Alapvetően három opció lehetésges: bejárás, kollégium és albérlet. Mindegyiknek megvan a maga költsége és határai, de a legdrágább szinte mindig az albérlet. Ha kollégiumba mennél, már most érdemes összeszedni a szüókséges papírokat a jelentkezéshez, ezekről bővebb információt az egyetem honlapján találsz. Arra is fel kell készülni, hogy ebben az időszakban az albérletek drágábbak, és - főleg Budapesten és a nagyobb egyetemi városokban - a jobbakat nagyon hamar kiadják. A bejárás leginkább később lehet opció, amikor már rugalmasabb az órarend, az első szemeszterben biztosan kényelmetlenségeket okoz.

hirdetés
hirdetés

2. Tudd, mit írsz alá!

Minden állami ösztöndíjas képzésre felvett hallgatónak alá kell írnia a hallgatói szerződést. Ebben vállalni kell, hogy a képzési idő másfélszeresén belül elvégzed a szakot, majd 20 éven belül legalább az államis féléveknek megfelelő ideig itthon dolgozol. Érdems már most átnézni, milyen feltételeket támasztanak az állami ösztöndíjhoz.

3. Mi legyen a Diákhitellel?

Fontos döntés, hiszen bár anyagi szabadságot jelenethet a Diákhitel, az egyetem befejezését követően akár milliós hiteltartozással is szembesülhetsz. Az azért legyen aranyszabály, hogy csak bulizásra tilos felvenni a hitelt, de persze mindenki maga dönti el, milyen terhet vesz a vállára. A Diákhitel2 konstrukciót csak önköltséges hallgatók vehetik fel, és pont annyit utalnak az egyetem számára, amekkora a tandíj mérétke.

4. Készíts költségvetést!

Sokan először lesznek majd magukra utalva a családi otthontól távol, és ez nem várt gondokat okozhat. Érdemes előre kiszámolni, hogy mennyi pénz megy el olyan alapvető dolgokra, mint az étkezés, vagy a közlekedés. Fontos, hogy tudd, egyes tankönyvek nagyon drágák, és a pótvizsgákért is fizetni kell, így ezeket sem érdemes lehagyni a listáról. Egy jól megtervezett költségvetés segít eldönteni azt is, érdemes-e felvenni a Diákhitelt.

+1. Gólyatábor

Sürgősen jelentkezz a gólyatáborba, ahol már augusztusban megismerkedhetsz a csoporttársaiddal és az idősebb hallgatókkal. Ha nem vagy egy bulis arc, akkor is megéri, hiszen sok hasznos információt szerezhetsz.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X