Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Jókora botrány érlelődik: kiakadtak a szakmai tárgyakból vizsgázók

Levélcunamit zúdítottak a szakgimis érettségizők az eduline-ra, és egyáltalán nem boldogok a mai vizsgáktól.

"Ez a vizsga nem fair!", "a tanárok sem tudták, mit és hogyan kell csinálni", "nem erre lettünk felkészítve", "a tanárnő nyugtatót vett be reggel, mert a készülésnél ő sem tudott megoldani minden feladatot", "undorító ez az egész rendszer".

A középszintű szakmai érettségik megoldásait itt nézhetitek meg, az emelt szintűt pedig itt.

hirdetés
hirdetés

Fentebb csak néhány, véletlenszerűen kiválasztott levélből idéztünk, amik az elmúlt pár órában érkeztek az eduline postafiókjába. A szakmai tárgyakból érettségizettek zöme elégedetlen.

 

Listázza a Tanítanék a szakmai érettségi problémáit

Ma írták a diákok a nagy botrányt okozó kötelező szakmai érettségiket. A Tanítanék Mozgalom anonim módon regisztrálná a felmerülő problémákat. Ezen az kérdőíven várjuk azoknak a jelzéseit, akik bármilyen méltánytalanságot, esetleg jogsértést tapasztalnak a 2017-es érettségi során - ez áll azon a Google dokumentumon, amit a Tanítanék osztott meg.

Volt, aki a feladattípusok összeállításával sem érett egyet:

Én vendéglátóipari ismeretekből vizsgáztam, az volt a nagyobb gondom, hogy az arányokat nem tartották be a feladatlap elkészítése során. Mert a hivatalos közlemény szerint 30% vendéglátóipari gazdálkodás, 30% marketing és 40% szakmai számításnak kellett volna lennie. Ehelyett több, mint a fele csak vendéglátói gazdálkodás volt, összesen 2 vagy 3 db marketinges feladat.

Az is általános panasz, hogy nem vették a szakgimis évek alatt a kapott feladattípusokat:

A számítások között persze, hogy olyan volt, amit a négy év alatt nem tudtunk rendesen átvenni, itt gondolok a dinamikus viszonyszámokra.

Egy olyan feladat is volt a (közgazdasági ismeretek - a szerk.)második részében, ami előre meg volt mondva, hogy nem lesz, de mégis belerakták. Ez volt a szívás!

Akadt olyan is, aki különösebb nehézséget nem talált a feladatokban, viszon fejetlenségről számolt be:

Az látszott, hogy a tanárok sem tudják nagyon mit hogyan kell csinálni, elvégre ez volt az első ilyen, de remélem az utolsó is.

A tanároknak könyvük sincs, amiből felkészitsék a diákokat! Csak az elvárások nagyok,de hogy azt miből kéne megtanulni, azt senki sem tudja!

Hogy miről szól ez az egész pontosan, arról itt olvashattok.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X