Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Így lehet elszúrni az egyetemi felvételit: hat hiba, amit el kell kerülni

Nem elég az ötös matekjegy és a 90 százalékos érettségi töriből - ahhoz, hogy a 2017-es felvételin minden flottul menjen, számtalan szabályt és határidőt kell betartanotok. Íme, a lista.

Nem nézitek meg...

... milyenek a felvételi követelmények a kiválasztott szakon. Ha például olyan alap- vagy osztatlan szakra jelentkeztek, amelyen kötelező egy vagy két tárgyból az emelt szintű érettségi, kötelező nekifutni a nehezebb (és egyben több felvételi pontot érő) érettséginek, anélkül ugyanis akkor sem kerülhettek be a képzésre, ha egyébként elegendő pontotok lenne.

hirdetés
hirdetés
Forrás: Shutterstock
Akkor is érdemes megnézni az adott szakon kötelező vagy választható érettségi tárgyak listáját, ha az emelt szintű érettségi nem kötelező - ha például biológiából kell érettségizni (közép- vagy emelt szinten), azt nem úszhatjátok meg.

Azt hiszitek...

... hogy félóra alatt ki tudjátok tölteni az elektronikus jelentkezési lapot. Tévedés. Érdemes bőven időt szánni a személyes és egyéb adatok megadására, a képzések kiválasztására, a véglegesítésre, aztán a hitelesítésre.

Így kell kitölteni a 2017-es jelentkezési lapot: lépésről lépésre Nem tartjátok be...

... a határidőket. Például február 15-e után egész egyszerűen nem fogadják el az elektronikus jelentkezési lapot, de a hitelesítés és a dokumentumpótlás határidejét is be kell tartani, különben oda az egész felvételi. Itt az összes határidőt megtaláljátok:

Felvételizők, figyelem! Ezeket a határidőket nem szabad elfelejteni

Nem fizetitek be...

... a felvételi jelentkezési díját. Az alapdíjat eltörölték, három képzés megjelölése ingyenes, de ha ezen felül további szakokat szeretnétek beírni az elektronikus jelentkezési lapra, 2000-2000 forintot kell fizetnetek. Az esetleges kiegészítő eljárási díj befizetésének határideje a felvételi jelentkezési határidő, vagyis 2017. február 15.

Nem jelöltök meg...

... biztos, ami biztos alapon legalább egy olyan szakot, ahová a tavalyi/tavalyelőtti ponthatárok alapján szinte biztosan bekerültök. Persze ez csak akkor hiba, ha szeptemberben mindenképpen valamelyik egyetemen vagy főiskolán szeretnétek kezdeni a tanévet - ha nem ragaszkodtok ehhez, nyelvtanfolyammal, munkával, OKJ-s tanfolyammal, önkénteskedéssel is el lehet tölteni azt az egy évet a következő felvételiig.

Kihagyjátok az alkalmassági vizsgát...

... pedig a kiválasztott szakon kötelező. A felvi.hu-n a szakok leírásánál minden fontos infót megtaláltok erről, alaposan olvassátok el.

Fontos! Ezekre a szakokra nem vesznek fel alkalmassági vizsga nélkül
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X