Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ennyit kell fizetni a legdrágább egyetemi szakokért 2015-ben

6

Szemeszterenként 950 ezer forintos művészeti képzések, 1 millió forintos egészségügyi szakok: mennyit kell fizetni a legdrágább alap- és osztatlan szakokon, ha lecsúsztok az állami ösztöndíjas helyről, és vállaljátoik az önköltséges formát?

Fogorvos

Az idén is a fogorvosi képzésen kell a legmagasabb önköltséget fizetni egy félévért. Az osztatlan, tíz féléves szakért a Semmelweis Egyetemen 1 millió 350 ezer forintot kell fizetnetek félévente, míg a Pécsi Tudományegyetemen szemeszterenként 1 millió 50 ezer, a Debreceni Egyetemen 1 millió, a Szegedi Tudományegyetemen pedig 950 ezer forintért tanulhattok. Ez azt jelenti, hogy intézménytől függően 9,5-13,5 millió forintba kerül a teljes képzés elvégzése.

hirdetés
hirdetés
Forrás: túry

Általános orvos

Általános orvosi szakot négy intézmény indít, a Semmelweis Egyetemen a tavalyihoz hasonlóan 1 millió 20 ezer forint egy félév, Debrecenben ugyanezért a szak félévente 1 millió forint, Pécsett és Szegeden 950 ezer forint. Ugyanakkor az osztatlan általános orvosi képzés nem tíz, hanem tizenkét féléves, emiatt - bár a fogorvos szakénál alacsonyabb tandíjat kell félévente kifizetnetek - a diploma megszerzése Pécsett és Szegeden 11,4 millió forintba, Debrecenben 12 millió forintba, a Semmelweis Egyetemen pedig 12,24 millió forintba kerülhet.

Gyógyszerész

A harmadik legdrágább képzés szintén osztatlan formában indul, tíz féléves képzési idővel. A Semmelweis Egyetemen az idén is 800 ezer, a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetemen 750 ezer forint egy szemeszter a gyógyszerész szakon.

Művészeti szakok

Az orvosi képzések  után a művészeti szakok a legdrágábbak. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen a tavalyihoz képest olcsóbb lett az ötéves, osztatlan színházrendezői szak, de még így is 650 ezer forint egy szemeszter, míg a színészhallgatóké 600 ezer forint. Az angol nyelvű dokumentumfilm-rendező mesterszakon egy félévért 950 ezer forintot kell fizetniük a hallgatóknak.

A táncosok is hasonló tandíjat fizetnek, míg a zeneművészek többet. A Magyar Táncművészeti Főiskola képzése hatszemeszteres, 630 ezer forint egy félév. Ugyanez a szak esti tagozaton és angol nyelvű formában 750 ezer forintba kerül. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán 800 ezer forint egy félév, míg az előadóművészet alapszak hangszertől függően 550-800 ezer forintba kerül. A karmesteri képzésért és a klasszikus hangszerművészi mesterképzésekért 950 ezer forintot kell fizetniük a hallgatóknak.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem minden képzésén - a 400 ezer forintos design- és művészetmenedzsmentet, designelméletet és tanári szakot leszámítva - 700 ezer forint egy félév, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen pedig 500 ezer forint.

Minden a 2015-ös felvételiről

Ilyen lesz a 2015-ös felvételi

A legfontosabb határidők és dátumok

Pontszámítási szabályok

A 41 központi ponthatár

Ennyit kell fizetni a tizenhat népszerű szakon

Ilyen új képzések indulnak szeptemberben

Így kell kitölteni a 2015-ös elektronikus jelentkezési lapot

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:

Vajnorák István

Hogy fizetni kell,egy dolog.
Azt viszont miért várják el,hogy ha a tandíját kb 10 év alatt "keresi vissza" egy orvos,itthon is maradjon?
Ui:- akik ezeket a barom határozatokat hozzák,bizonyára könnyedén kifizetik csemetéik tandíját.

Silagi Sabi

Svédországban ugy volt az en időmben hogy meg érettségi se kellett az egyetemi tanulmányokhoz.....aki nem tanult az kevesebb 1 ev alatt kibukott igy is ugy is ....most is csak par ezer forint / szemeszter díjat kell fizetni

Kodácsi József

Majd a regnáló hatalom áltat odaültetett kancellár eldönti, hogy ki a tehetséges.Lefordítva.A seggnyalók hülye gyerekeik ingyen,a többi,ha meg tudja fizetni.Ki van ez találva.

Molnar Geza

Ne felejtsük el, hogy aki igazán tehetséges, annak nem kell fizetnie, mert államilag támogatott szakra nyer felvételt. A költségek a cikkben azért tényleg elég meredekek, nehéz elhinni, hogy ennyibe kerülne félévenként egy diák oktatása az iskolának.

Varga Ica

Mintha az lenne a cél, hogy minél kevesebben és csak a gazdagok tanulhassanak, szerezhessenek "jó" diplomát. Nem tudom miért nem az a cél, hogy mindenki tanulhasson, az egyetem legyen nyitott, oda ülhessen be bárki, a nem oda valók úgyis lemorzsolódnak. Ki irányitja ezt az országot? Barát vagy ellenség? Inkább ellenségnek tünik. Nem véletlen, hogy az utcán már nem lehet látni egy mosolyt az emberek arcán. Napról-napra negativ hirek, felemelt dijak stb. Minek is lehetne örülni?

Mátray Emilia

FELHÁBORÍTÓ !!!

ÉS , AKI SZÜLETETT TEHETSÉGGEL SZÜLETIK ÉS NINCS PÉNZE ???
MENJEN A FELEDÉS HOMÁLYÁBA ?
CSAK A GAZDAG CSEMETÉKNEK ADATIK MEG A LEHETŐSÉGE A LEGDRÁGÁBB EGYETEMI SZAKOKRA ???
BIZONY EZ NAGYON FÁJDALMAS ÉS VISSZA TASZÍTÓ !!!

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X