Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Itt a lista: ezeken a szakokon már 2013-ban kötelező az emelt szintű érettségi

16

Több szakon kötelező az emelt szintű érettségi 2013-tól - azok, akik nem teszik le a nehezebb, egyben több pontot jelentő vizsgát, ezekre a képzésekre nem juthatnak be. Itt találjátok a teljes listát.

Agrár képzési terület:

Állatorvosi: biológia és kémia emelt szinten

hirdetés
hirdetés

Erdőmérnöki: matematika/biológia/kémia/fizika/szakmai előkészítő tárgy emelt szinten

Bölcsészképzések: egy tantárgyból kötelező az emelt szintű érettségi

Andragógia: angol vagy biológia vagy francia vagy magyar vagy matematika vagy német vagy orosz vagy történelem. Ezek közül egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni.

Anglisztika: angol (emelt szintű kötelező) és francia vagy latin vagy magyar vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy történelem

Minden tudnivaló a 2013-as felvételiről

Így változnak 2013-ban a felvételi pontszámítás szabályai 

Mennyibe kerülnek a fizetős szakok? 

A 2013-as felvételi legfontosabb dátumai 

Mi vár a diákokra 2013-ban?

Germanisztika: német vagy német nemzetiségi nyelv vagy német nemzetiségi nyelv és irodalom vagy angol nyelv (egy emelt szinten kötelező)

Keleti nyelvek és kultúrák: magyar vagy történelem és angol vagy francia vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy újgörög (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Magyar: magyar (emelt szintű kötelező)

Néprajz: magyar és történelem (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Ókori nyelvek és kultúrák: magyar vagy történelem és angol vagy francia vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy újgörög (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Pedagógia: angol vagy biológia vagy francia vagy magyar vagy matematika vagy német vagy orosz vagy történelem (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Pszichológia: angol vagy biológia vagy francia vagy magyar vagy matematika vagy német vagy orosz vagy történelem (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Romanisztika: szakiránytól függ, egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni (francia vagy olasz vagy spanyol vagy román vagy román nyelv és irodalom, a portugál szakirányon: angol vagy francia vagy latin vagy magyar vagy német vagy olasz vagy orosz vagy román vagy román nyelv és irodalom vagy spanyol vagy történelem

Romológia: magyar vagy történelem és angol vagy beás vagy lovári vagy francia vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Szabad bölcsészet: magyar vagy történelem és angol vagy francia vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Szlavisztika: magyar vagy történelem és angol vagy francia vagy horvát vagy horvát nyelv és irodalom vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy szerb vagy szerb nyelv és irodalom vagy szlovák vagy szlovák nyelv és irodalom vagy szlovén nemzetiségi nyelv vagy román vagy román nyelv és irodalom vagy bolgár nemzetiségi nyelv vagy bolgár vagy ukrán nemzetiségi nyelv vagy ukrán vagy lengyel nemzetiségi nyelv vagy lengyel (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Történelem: történelem (emelt szintű kötelező)

Jogászképzés: történelem vagy angol vagy német vagy francia vagy latin vagy magyar nyelv és irodalom vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol emelt szinten

Gazdasági szakok

Alkalmazott gazdaságtan: matematika (emelt szintű kötelező)

Gazdaságelemzés: matematika (emelt szintű kötelező) 

A többi gazdasági szakon nem kötelező az emelt szintű érettségi.

Műszaki szakok

Építész: matematika vagy fizika vagy építészeti és építési alapismeretek emelt szinten

Energetikai mérnöki: matematika vagy fizika emelt szinten

Építészmérnöki: matematika vagy fizika vagy építészeti és építési ismeretek emelt szinten

A többi műszaki szakon nem kötelező az emelt szintű érettségi.

Orvos- és egészségtudományi szakok

Általános orvos: biológia és fizika/kémia emelt szinten

Fogorvos: biológia és fizika/kémia emelt szinten

Gyógyszerész: biológia és fizika/kémia emelt szinten

A többi orvos- és egészségtudományi szakon nem kötelező az emelt szintű érettségi.

Társadalomtudományi képzések: egy tantárgyból kötelező emelt szintű érettségi

Nemzetközi tanulmányok: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Szociális munka: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Szociálpedagógia: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Informatikus könyvtáros: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem, informatikai alapismeretek.

Kommunikáció és médiatudomány: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Kulturális antropológia: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: földrajz, magyar nyelv és irodalom, társadalomismeret, történelem.

Politológia: a felsorolt tárgyak közül egyet kell emelt szinten teljesíteni: angol vagy francia vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy magyar vagy matematika vagy társadalomismeret vagy történelem

Szociológia: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Társadalmi tanulmányok: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

hirdetés

Hozzászólások (16) , melyek közül a legfrissebbek:

Jane1

wertyke, mielőtt közgázpályára készülnél, fejleszd kicsit a szövegértésed is.
"A többi gazdasági szakon nem kötelező az emelt szintű érettségi." Szerintem nem volt olyan bonyolult mondat.

Egyébként én is teljes mértékben támogatom az emelt szintű érettségi kötelezővé tételét, ha nem is minden szakon, de azért így is hasznos lesz. Bizonyos mértékű szűrésre tényleg szükség van, és aki egy emelt szintű érettségivel nem tud megbirkózni, nos, annak nem biztos hogy egyetemre kell járnia.

Nagyzoli1

Tisztelt "Sok az emelt szint"!
Az emelt szint csak egy módszer a szűrésre. Ki akartak találni már korábban is olyan módszert, ami csökkenti az egyetem-főiskola döntési hatáskörét, mert akiket nem vettek fel, azok folyton csalást emlegettek.
Akkor is most is azt mondom: Nem a középszernek kell hazánkban egyetemre járni. Nincs nekünk arra pénzünk. Valahogyan szűrni kell, tanulj kiemelkedően és bejutsz. Valaki azt hiszi, hogy a "térítési díj" elegendő egy egyetem fenntartására. Igen téved. Persze lehet, hogy van, amire már majdnem elég (bár én nem hiszem), de az igen fontos műszaki és általában az egészségtudományi szakokon, éves szinten kb. 6 millió Ft/fő kéne, hogy a 40 évvel ezelőtti "szolgáltatást" tudja nyújtani az egyetem (úgy hogy a megfelelő adott létszámra elegendő infrastruktúra megvan).
A magyar ipar és mezőgazdaság lemaradása olyan nagy, hogy egyszerűen nem képes felvenni ennyi embert. A szolgáltatás pedig csak a termelő szférában megtermelt profitból működik, úgy hogy ott sincs szükség ilyen létszámra (ne mondja senki a túrizmust, mert kinevetem). Így volt ez sajna 40 éve, és nem sikerült kimásznunk a csapdából, mert sokkal jobb volt dagonyázni, mint keményen dolgozni. Mindenki jól megtanult helyezkedni, formálisan és jogilag minden OK, és mégis a fasírtban sem vagyunk, pl. az 1956-ban szabadult Ausztriához képest.
Tudom, hogy a mostani fiatalok erről sokat nem tehetnek. Igazuk van, ha morognak. Nem védeni akarom a mostani diktatórikus politikai rezsimet. Valamit (nem így) de csinálni kellene. Ez a valami biztosan közelebb volna a bírált "Zoli" (nem én vagyok) elképzeléséhez, mint ahhoz, amit legtöbben szeretnének. Hosszú menetelés lenne, és sokaknak nem lenne szerencséjük. Nincs igazság, ha szegény a Haza. Itt észre kéne venni, hogy a létünkről van szó. Ha nincs normális általános és szakképzés és a középiskolák alacsony tudású embereket bocsátanak ki, akiket komolytalan 240 ponttal egyetemre küldhetünk, akkor itt nem lesz változás, ugyanis a középszer kiszorítja a piacról az igazi tehetséget és a tudást (egyszerűen, azért mert több van belőle). A sportban vagy akár az emberi kapcsolatokban (pláne a filmen, ha nem mi vagyunk a vesztes) elfogadjuk, hogy a jobb győz. Sajna a túlélő társadalmak azért élik túl, mert így működnek. Az igazán jók megtalálják a módját, vagy legalább erősen igyekeznek erre, hogy mindenki hasznosnak érezze magát és hasznos is legyen.
Ezt pedig nem csak egyetemmel lehet.
Üdv. a REALITÁSNAK!

zolii

Egyszerűen nem értem az oktatási kormányzat amatőrizmusát! Miért akarják újra feltalálni a melegvizet?. Nem kell ide emeltszint, meg egyéb hókuszpókuszok. Tessék egységes tanrend és követelmények szerinti középiskolákat produkálni, és ott kemény követelményeket támasztani. Aki nem ugorja az akadályt...annak tudomásul kell vennie, hogy nem csak középiskola létezik a világon. Ne statisztikai szempontok legyenek döntőek! Egyetemen, főiskolán tessék visszaállítani a sok-sok éven át műköső felvételi vizsgákat, amiket minden esetben személyes pályaalkalmassági vizsgálattal is indokolt kiegészíteni! Igaz hogy nem lenne itt annyi diplomás, mint most, akiket túlnyomó részét apuka pénztárcája és a túlméretezett oktatói kar mindenáron történő megtartása tart az egyetemek és a (zömmel büfé) főiskolák kötelékében jelenleg. Nemutolsó sorban vissza állna az ugyancsak romokban heverő felsőoktatás és diploma presztízse!
Az egészről a szakállas régi vicc jut eszembe...ha nem prosperál a kuplejár, nem a díványt kell kidobni!

effy

Nem az a baj, hogy kötelezővé teszik az emelt érettségiket sok helyen. Hanem egyrészt, hogy ezt megint NEM a megfelelő időpontban jelentik be, azaz nem adnak megfelelő időt az átállásra. Egy tanuló, ha komolyan gondolja, hogy ő egyetemen fog továbbtanulni, akkor nyilván veszi a fáradtságot, és tizedikben / tizenegyedikben felveszi az emelt tantárgya(ka)t, hogy emelten érettségizzen belőle. De erre megint nem volt lehetőség a kapkodás miatt.
Másrészt sok iskolában nincs lehetőség mindenféle emelt tárgyat felvenni. Tudom tapasztalatból. Akkor legalább biztosítsák minden intézményben, hogy a diák emelten tanulhassa azt, amit akar.
Harmadrészt, nekem kettő emelt érettségim volt és mindkettő meg a közepek is jól sikerültek, aztán alig fértem be az állami keretbe...

Balázs Benigna

Olyan szakra, ahol nincs állami hely, minek az emelt? Az egyetemnek sem jön roszul, ha minél több ember fizet.

Magdi Dobos

De egy kérdés. Hiszen nekem még anno most ősszel mikor elsőnek mentem iskolába megkérdezésre, azt mondták még nekem nem kötelező az emelt szintű érettségi. Így jelenleg mikortól kell akkor még most jelentkezőknek nem??

CyberPunk

Pontosan. Jelentkezni kell emelt szintű érettségire az területileg illetékes oktatási hivatalnál.

Laza 20k HUF.

X Y Z ZS

Azt megtudná valaki mondani, hogy például, aki korábban érettségizett már, és nincs emelt szintű érettségije az adott tárgyból annak ismételnie kéne az érettségit?
Gondolok itt arra, hogy jogra nem lesz költségtérítéses képzés viszont itt látom, hogy kell az emelt történelem vagy magyar. Ha ide akar valaki jelentkezni és nincs emeltje se magyarból se történelemből akkor azt nem fogadják el?

CyberPunk

ezt a részt újra beírom, hátha valakinek hosszú az előző hozzászólásom:

Ameddig az érettségi rendszer alkalmatlan az egyetemen szükséges kompetenciák mérésre, addig az összes szigorítás meg keménykedés felesleges, hatástalan, sőt talán kontra-produktív.

CyberPunk

Amúgy ez is csak ilyen érzésekre alapozó szigorítás. Sok olyan tanuló van akinek nincs lehetősége felkészülni az emelt szintű érettségire mondjuk matematikából, mert egyszerűen nincs meg hozzá a megfelelő képzés, pedig közben a képességei révén alkalmas lenne az adott szakra.
Ha valaki meg tudja csinálni 50 pontot kap érte ami elég sok. Ha valaki azzal az 50 ponttal nem tudja biztosítani magának a helyet azokkal szemben akik nem emelt szintűvel jutottak be, akkor ő sokkal kevésbé való oda, mint aki középszintűvel kiszorította őt.

Szóval ez megint egy ilyen érzelmi alapon, gyakran hangoztatott baromságokra épít. Nincs meg hozzá a kellő háttér, a kellő differenciáltság az érettségiben.

Ha valakinek nincs lehetősége az emelt matekra, de középszinten egy 95%-ot, a másik pedig a kötelező emelt szintűvel eléri az 45%-ot, akkor az utóbbi fog bejutni. Akár az is előfordulhat, hogy valaki 400 ponttal nem jut be, míg a másik 300-al igen.

Az az 50 pont nagyon komoly differencia, nem látom értelmét a tovább szigorításnak. Akkor emelt helyett legyen inkább felvételi ezekre a helyekre, ahol nem az általános kompetenciákat, hanem a szakon valóban fontosakat mérik fel.

Műszaki karon például a matematika megtanulásához elég előtanulmánynak amit 9. osztályig megtanítanak az iskolában, de ezeket viszont készség szinten kell tudni használni amit az érettségi nem mér. Így lehet az, hogy a hármas matek érettségis gyerek ötös analízisből. Az ötös érettségis meg nem szerez aláírást. Nem véletlen, hogy alig van összefüggés az érettségi jegyek és az egyetemen való szereplés között.

Műszaki szakközepesek a hatszáz pluszpontjukkal, ilyen szakmai érettségivel 400++ ponttal kihullanak a matekon. A gimnazista éppcsak bejutott meg megembereli magát és tanul.

Ameddig az érettségi rendszer alkalmatlan az egyetemen szükséges kompetenciák mérésre, addig az összes szigorítás meg keménykedés felesleges, hatástalan, sőt talán kontra-produktív.

Némethné Cséri Klára

Aki teljes szándékkal be akart kerülni az egyetemre, az eddig is törekedett az emelt szintű érettségire és a nyelvvizsgára, mivel ez volt a pluszpontszerzési lehetőség, ami biztosabbá tette a bekerülést.

GorombAndor

:D Igen, tényleg nagyon fontos mondjuk szociológiára emelt matek... Ez annyira meg fogja szűrni azokat, akik oda készültek... :D
Azért nemkevés ellentmondás azért bennevan a pakliban... Most ha belegondolunk, akkor "mindenki arra készüljön, ahova menni akar, olyan faktokat vegyen fel, amiből emelteznie kell" elv van. De kérdem én: Mi van azokkal a közgazdásznak készülő emberkékkel, akik 2 évig készültek rá, hogy oda menjenek, és az utolsó pillanatban Hegylakó-t játszottak velük... (Csak egy maradhat!) Ez csak egy példa, de talán látszik belőle amit mondani szándékozok... Éshát lássuk be: egy közgazdász mentalitású ember nem feltétlen lesz jó szociológus például XD (mert ugye az emelt matekja megvan... )

Wenger

Egyetértek, kelljenek az emelt szintek, nem olyan nehéz az. Legalább felkészültebben mennek a friss diákok az egyetemre.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X