Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Kellemetlen meglepetés a töriérettségin: hiányzott egy térkép az atlaszból?

12
történelem érettségi 2012
Magyarországi kisebbségek - nincs ide passzoló térkép az atlaszban?
Forrás: túry

Nincs a huszadik század végéről készített etnikai térkép a középiskolai történelmi atlaszban, pedig a középszintű töriérettségi egyik - a magyarországi kisebbségekről szóló - esszéfeladatának utasításában az áll: "használja a középiskolai történelmi atlaszt". Az eduline-nak nyilatkozó szaktanárok szerint elképzelhető, hogy a legújabb kiadásban már szerepel a feladathoz használható térkép, de a pár évvel ezelőtt forgalomba hozott atlaszokban még nincs ilyen. Hogyan reagált az Oktatási Hivatal a problémára? Friss összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

hirdetés
hirdetés

A középszintű történelemérettségi hivatalos javítókulcsa

Az emelt szintű történelemérettségi hivatalos javítókulcsa

Itt vannak a középszintű töriérettségi első részének nem hivatalos megoldásai

Itt pedig az írásbeli második részének megoldási javaslatait nézhetitek meg

Idén érettségizel?
Az írásbeli után azonnal szeretnéd megtudni, hány pontot szereztél? Az eduline-on rögtön a vizsga után megtalálod a középszintű feladatsorokat és a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat. Lájkold az eduline-t a Facebookon, vagy iratkozz fel hírlevelünkre itt, így emailben is megkapod a megoldásokat, sőt szaktanárainktól is kérdezhetsz!

A középszintű írásbeli második, esszéfeladatokból álló részében nyolc témát kaptak a diákok, ezek közül azonban csak hármat - egyet az egyetemes történelemből és kettőt a magyar történelemből - kell kidolgozniuk. A rendszerváltás utáni magyar társadalom nemzeti és etnikai kisebbségeihez kapcsolódó esszét tehát nem kötelező választani. Az esszéfeladatokról bővebb információt itt találtok, folyamatosan frissülő összefoglalónkat pedig itt nézhetitek meg.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (12) , melyek közül a legfrissebbek:

Barbi Kisléghy

Én úgy gondolom, hogy a rendszerváltás azért bőven olyan anyag ami nem sokkal érettségi előtt van,ha jól emlékszem mi is 12.ben tanultuk, vagy ha nem, akkor is 11. év végén, tehát friss élmény. Csatlakozom az előttem szólóhoz, akinek fontos a töri tudja magától, akinek nem, választ magának másikat.

Varró Tamás

Jogos a dolog!! :S A másik bökkenő ennél a feladatnál, amin elgondolkoztam, hogy ugye a feladatban az volt, hogy a rendszerváltás utáni helyzetet kéne leírni. A forrásban pedig 1980-as adattal kezdték. A rendszerváltás pedig 89-ben volt....

Békési Márk

Akinek annyira kell a töri, attól nem nagy elvárás, hogy tudja. Akinek meg nem kell az választ mást, volt még kettő másik.

Yossarian23

Megoldások: http://www.delmagyar.hu/erettsegi/tortenelem_erettsegi_feladatok_megoldasok_2012_nekunk_mohacs_kell_mast_kaptunk/2278372/

Jenei Milan

Minek legyen ilyen? Hivatalosan legalábbis a nemzetiségiek 5% körül lehetnek, az ennél nagyobb arányú kisebbségiekre rasszizmus célozgatni és amúgy sem regionálisan oszlanak el, hanem szerte mindenhol vannak.

drus

én is ezt írtam, csodálkoztam is, hogy milyen térképről beszél..

tökipompos

ettől függetlenül olyan nagyon nem volt vészes,bár nem akarom elkiabálni!

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X