Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

"Ezt nem kérték" - az Oktatási Hivatalhoz nem érkezett panasz a töriérettségiről

4
Forrás: túry

Nem kellett térképet keresni a feladat megoldásához, "mert ezt nem kérték", a tételeket összeállító bizottság tájékoztatása szerint a forgalomban lévő, leggyakrabban használt atlaszokban pedig szerepelnek a szükséges térképek, de ezek nélkül is megoldhatóak voltak a feladatok. Így reagált Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal közoktatási elnökhelyettese cikkünkre, melyben azt írtuk: hiába keresték az érettségizők a huszadik század végéről készített etnikai térképet a középiskolai történelmi atlaszban, nem találták, pedig a középszintű töriérettségi egyik - a magyarországi kisebbségekről szóló - esszéfeladatának utasításában az áll, "használja a középiskolai történelmi atlaszt".

hirdetés
hirdetés

A középszintű történelemérettségi hivatalos javítókulcsa

Az emelt szintű történelemérettségi hivatalos javítókulcsa

Itt vannak a középszintű töriérettségi első részének nem hivatalos megoldásai

Itt pedig az írásbeli második részének megoldási javaslatait nézhetitek meg

A középszintű írásbeli második, esszéfeladatokból álló részében nyolc témát kaptak a diákok, ezek közül azonban csak hármat - egyet az egyetemes történelemből és kettőt a magyar történelemből - kell kidolgozniuk. A rendszerváltás utáni magyar társadalom nemzeti és etnikai kisebbségeihez kapcsolódó esszét tehát nem kötelező választani - az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az intézményektől és a kormányhivataloktól semmilyen panasz nem érkezett, nem jelezték, hogy problémát okozott volna a feladat megoldása.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (4)

Matt

Nem azért a 20 fillérért, de én '94-es vagyok, a rendszerváltás nem áll annyira távol ettől a korosztálytól... és távol álljon tőlem, hogy bárkinek a történelem tanárát megsértsem, de egy normálisabb úgy adja le az anyagot a kisebbségekkel kapcsolatban, hogy a diákban legalább annyi megragadjon, amennyi ehhez az esszéhez kell. És nálunk ez megvolt, sőt, tovább megyek, napjainkig bezárólag megnéztük (ami egyébként nem egy nagy dolog, mert gyakorlatilag több mint 20 éve arról szól a fáma, hogy majd így meg úgy javítunk a kisebbségek helyzetén, ehhez képest érdemben semmi sem történik, és mikor kérdőre vonják az illetékest, csak hápog)...
Szóval nem hiszem, hogy ehhez különösebben kellett volna atlasz, maximum két példaterüet említéséig, de ezenfelül saját kútfőből is kivitelezhető volt – szerintem – és nem volt különösebben megterhelő sem.

Márk

Számomra meglepő, hogy az Oktatási Hivatal elnökhelyettese csak ennyit reagált, nagyon is kérték hogy használjuk a térképet, használtuk volna, ha lett volna benne valami a témához kapcsolódóan, nem volt benne semmi. Elvárnám, ha már egy elnökhelyettesről van szó - elméletileg művelt és értelmes emberről -, hogy ne kerülje ki a problémát. Felháborító...

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X