Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A malária és az emberi légzés is előkerült az idei biológiaérettségin

14

A vér összetevői, a szitakötők, a malária, az emberi légzés és az Rh-vércsoport is témakör volt az idei középszintű biológiaérettségin. A feladatokat és a nem hivatalos javítókulcsot 13 órakor találjátok meg itt. A biológia és kémia érettségi feladatsor megoldásának szakmai támogatója a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara.

Több mint tízezren választották  a középszintű vizsgát, amely 120 percig tart, és 8-10 feladatból áll. A feladatsorban biológiai tények és elvek felidézése, jelenségek közötti kapcsolatok felismerése, biológiai megfigyelések és kísérletek, továbbá szövegek és ábrák értelmezése szerepel.

hirdetés
hirdetés

A középszintű érettségi feladatsora

A középszintű érettségi hivatalos javítókulcsa

Az emelt szintű érettségi feladatsora

Az emelt szintű érettségi hivatalos javítókulcsa

Itt találjátok a középszintű biológiaérettségi nem hivatalos megoldását

Az emelt szintű vizsga 240 perces, a diákoknak egy feladatsort (80 pont), valamint egy választható esszé- vagy problémafeladatot (20 pont) kell megoldaniuk az alábbi témakörökből: az ember élettana és szervezettana, egészséges életmód és ökológia, környezet- és természetvédelem, növényélettan. A 2012-es érettségi összes feladatsorát és javítókulcsát itt találjátok.

Az elérhető pontszám mindkét szinten 100, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet lehet használni. Az érettségin használható legális puskákról szóló összefoglalónkat itt találjátok.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (14) , melyek közül a legfrissebbek:

Pintér Barbara

Áron Ruszin

Az orvos biológia nélkül semmit. És az, hogy valaki esetleg más megengedett tantárgyból emeltezik az nem bűn, hanem előrelátás. Ettől még ez nem azt jelenti, hogy biológiából kevesebbet tud az ember, hanem azt, hogy nem meri/akarja, gondold aminek akarod bevállalni a méltán rizikósabb bioszt. Akárhogy is nézzük az emelt jóval nehezebb, és sajnos nem csak azokból a témakörökből, amire feltétlenül szükség van. Tehát miután kémiára feltétlen szükség van, abból nem is csak azért mert még a követelmény rendszer jóval egzaktabb, hanem azért is, mert a két szint között jóval kisebb a szakadék, érdemes emeltet csinálni, szerintem. Abban teljesen egyetértünk, hogy a biológia nem embertan. Sőt, ha kicsit megerőltetem magam, talán még reálisnak is érzem a feladatok megoszlását, ettől függetlenül egy normális embertanos feladatot szerintem megérdemeltünk volna... Az meg megint más kérdés, hogy igenis nem kéne ugyanazt a feladatsort írnia annak, aki orvosira készül, és annak aki mondjuk biológusnak. A feladatokat mindentől függetlenül még mindig irreálisnak érzem, állítom, hogy ennyi kifejtős rész még sosem volt a kétszintű biológia érettségik történetében...

Áron Ruszin

Pintér Barbara

Nem gyógyszerészetit mondotok... Az orvos biológia nélkül mit fog csinálni? Nem biológiávla töltöttem a középiskolai éveim nagy részét. Emelt biológia-kémia tagozatos vagyok, emellett emelt matekot és fizikát is tanultam, plusz két évig intenzív angolt, amiből felsőfokot raktam le. A biológiát most 2 hétig tanultam érettségi előtt. 7 tárgyból érettségizem (emeltkémia-fizika-biosz is benne van), mindből alaposan felkészültem, tehát nem, nem a bioszra ment el az időm. Nem azt írtam, hogy nagyon könnyű volt, hanem hogy nem volt nehéz. És ennyit panaszkodni egy ilyen érettségi miatt (nem konkrétan neked szól)... Bocsánat, de ez szánalmas.

Hegede István

A biológia NEM csak az embertanból áll,ezt jó lenne már pár embernek megjegyeznie.
Én emelteztem,2 embertanos feladat volt benne,ami szerintem pont jó volt.
Biológiával nem csak orvosira mennek továbbtanulni,engem spec az embertan nem érdekel,mégis megtanultam,ahelyett hogy fennhangon kijelenteném,hogy minek tanuljak ilyen nyomi dolgokat...

Papp László

Mindenkinek az a nehéz amit nem szeret. Én tavaly érettségiztem emelten bioszból. Én pont az embertanos részeket nem szerettem. Ez a feladatsor nekem jobban tetszett mint a tavalyi középszint. Sztem korrekt volt, bár az rh-t középszintre nem tettem volna be.

anneett

Sztem ez az érettségi közepesen volt nehéz...nyilván voltak benne olyan dolgok amiket annak illik tudni aki 4-5öst akar,de a 2est 3ast sztem simán össze lehetett hozni.Amúgy már én is várom a megoldásokat.

Pintér Barbara

Áron Ruszin

Nem tartod kicsit oximoronnak, hogy azt mondod milyen könnyű is volt, miközben gondolom középiskolai időd nagyrészét biológiával töltötted? Tehát elvileg ezt egy 'halandó' mezei gimnázium alapórás diákjainak is jóra kellene megírni. És az, hogy nem kb 5 pontot vártunk a (számunkra) legfontosabb témából az már bűn? És az, hogy Neked megy az nem azt jelenti, hogy mindenkinek olyan nagyon könnyű volt, és reménykedni igenis lehetett! Bocsi, azt hiszem akkor valamit nagyon félre értettem, mert én is emelte kémiát viszek (vinnék) az orvosira. Akkor azt nem lehet?

Áron Ruszin

Lőczi Brigitta

Akkor miért nem emeltezel biológiából? Egy orvosira talán elvárható lenne... Egyébként ez biológia érettségi, és nem emberanatómiai vizsga. Én is biológia tagozatos vagyok, még sem tartom övön alulinak ezt a feladatsort.

Lóczi Brigitta

Szerintem is övön aluli volt, pedig én is emelt órákra jártam ismételtem ezerrel... hol maradtak a hormonok, emésztés, stb... embertan ???? Még jó hogy orvosira jelentkezek és a nyomi szitakötőt kell jellemeznem.

Márta Borsics

Az RH-s kérdések kisbetűsek a tankönyvben. Igazán adhattak volna embertanos kérdést helyette :|

Atis

Háát ez bizony nagyon könnyű volt .

Áron Ruszin

Szerintem elég könnyű volt, egy-két dolgot kivéve tényleg alap dolgokra kérdeztek rá. Persze majd kíváncsi leszek a megoldókulcsra, de most még úgy érzem, nem volt nehéz.

Onodi Tina Anett

Ezek szerint nem csak nekem voltak gondjaim vele.
Pedig az utolsó 2napban intenzíven mást sem csináltam csak tanultam ,ismételtem, átnéztem, és most imádkozok,hogy sikerüljön legalább egy alapszintet elérjek :(

barbi

szerintem is nagyon nehéz volt:/

eduline

Lesznek megoldások is, 13 órakor!

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X