Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Mennyit kell fizetni a jogászképzésért 2012 szeptemberétől?

1
Forrás: Túry Gergely

Nyolcszáz helyett mindössze száz hallgatót vehetnek fel állami ösztöndíjas helyre a jogi egyetemek idén szeptemberben. Előnyben vannak a fővárosiak, az államtól csak az ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kapott ötven-ötven hallgatói helyet. 

hirdetés
hirdetés

Az már most biztos, hogy az államis helyekhez maximális vagy aközeli pontszám kell majd - lássuk, mekkora féléves költségtérítésre számíthatnak azok, akik csak önköltséges helyet szereznek idén. Mindeközben a szakemberek szerint kilencszer ennyi új hallgatót kellene felvenni támogatott képzésre ahhoz, hogy az állam jogászigényét kielégítsék – erről bővebben itt olvashatsz.

Nappali tagozat: 165 ezertől 237 ezerig

Az osztatlan, vagyis tíz féléves képzésért az ELTE jogi karán kell a legtöbbet fizetni: nappali tagozaton szemeszterenként 237 ezer forintot. Ennél nem sokkal kevesebbet, 225 ezer forintot kér a képzésért a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, míg a Károli Gáspár Református Egyetemen 215 ezer forintba kerül egy félév.

Több helyen már 200 ezer forint alatti összegért is lehet jogot tanulni: a Széchenyi István Egyetem jogi karán a legolcsóbb a képzés, 165 ezer forintot kérnek az önköltséges hallgatóktól. A nagy vidéki jogi karok díjszabása között nem nagy az eltérés: a Miskolci Egyetemen 174, Pécsett 175, Szegeden pedig 176 ezer forintba kerül egy félév. A Debreceni Egyetemen ennél valamivel többet, 185 ezer forintot kell fizetni egy szemeszterért.

Levelező tagozat: 150 ezertől 210 ezerig

A levelező tagozat olcsóbb: a legtöbbet, 210 ezer forintot a Károli Gáspár Református Egyetemen kell fizetni. Az ELTE jogi kara 190 ezret kér a hallgatóktól, míg a Pázmány 180 ezer forintot.

A Széchenyi István Egyetemen 165 ezer forintba kerül egy szemeszter levelező tagozaton, Szegeden pedig 154 ezer forintot kérnek a képzésért. A legolcsóbban a debreceni, a miskolci és a pécsi jogi karokon lehet jogi diplomát szerezni: ezekben az intézményekben egyaránt 150 ezer forintot kell fizetni egy félévért.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Molnár László

Nem érdemes millió egyen vannak.Ismerősöm is jogász és nincs állása,másik ismerősöm meg szintén ezt végezte el és szintén nincs állása,jobban mondva van de egyáltalán nem a jogi diplomájának köszönheti ezt,a Media Markt-ban dolgozik,bolti eladó,nem rossz ez a sok eletromos kütyüvel foglalkozni de van egy ismerősöm akinek csak egy érettségije van csak semmi diploma nincs és ő is ugyanott,ugyanolyan beosztásban dolgozik,ugyannyi fizetésért.Ahhoz meg, hogy csak legyen egy diploma de mindegy miből ahhoz meg a jog túl nehéz,ha kamu diplomát akartok akkor menjetek inkább szabad bölcsészetre,néprajzra,vagy kulturális antropológusnak,itt aztán semmi értékelhetőt nem fogtok tanulni,viszont lesz egy diplomátok tized annyi tanulással mint ha jogra jártatok volna.Ha csak a diploma kell de teljesen mindegy miből akkor célszerű inkább ilyen nesze semmi fogd meg jól típusú szakot választani.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X