szerző:
Eduline

Csütörtökön az angol írásbelivel folytatódik az érettségi időszak: középszinten 58 521-en, emelt szinten 6 194-en vizsgáznak. A vizsga után a középszintű feladatlapokat és a nem hivatalos megoldásokat is megtaláljátok az eduline-on.

Merényiné Kalotai Judit, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola angoltanára szerint a legnagyobb nehézséget azok a feladatok szokták jelenteni mind közép-, mind emelt szinten, ahol az üresen hagyott szöveghelyekre úgy kell beírni egy-egy szót, hogy nincsenek választási lehetőségek. Az írott és hallott szöveg értelmezésének igaz-hamis választós feladataira szintén érdemes jobban odafigyelni: ezek a tesztek időnként becsapósak, pláne ha az igaz és a hamis megoldások mellett felajánlanak egy harmadik opciót is.

Az eduline-on minden friss információt megtalálsz az angolérettségiről, a feladatokat és a nem hivatalos megoldásokat pedig közvetlenül a vizsga után átnézheted!

©

A szótárat csak az íráskészséget mérő feladatoknál lehet elővenni, de Merényiné Kalotai Judit szerint jobb, ha az érettségizők inkább a már ismert szavakat használják. Az emelt szinten érettségizőknek azt tanácsolja, hogy igyekezzenek minél választékosabban fogalmazni – például próbáljanak meg összetett kifejezéseket beleszőni a szövegbe. "A vizsgák nehézségi szintje kiegyensúlyozott, az elmúlt években nem volt példa arra, hogy az előzőnél nehezebb vagy könnyebb feladatlapot kaptak volna a diákok" - mondta. A 2010-es angolérettségi feladatlapját és megoldásait itt találod.

Nyelvhelyesség, íráskészség, olvasott és hallott szöveg

Az angol nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc: ebből az első rész, az "olvasott szöveg értése" 60 perces, a második rész, a "nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces "hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, végül az "íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán a már felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, a feladatok megoldására fordítható idő azonban sorrendben 70, 50, 30, illetve 90 perc. Az íráskészség vizsgarésznél a feladatok megoldásához az emelt- és középszinten vizsgázók is használhatnak nyomtatott szótárt, a többi vizsgarésznél azonban semmilyen segédeszközt nem vehetnek igénybe.

eduline