szerző:
Eduline

Oprah Winfrey, Serena Williams, Madonna, Csányi Sándor : Kenyától - Nagybajomig mindannyian jótékonykodnak és iskolát alapítottak hátrányos helyzetű gyerekek számára. Hírességek itthon és külföldön, akik olyan gyerekeknek segítenek, akiknek nem lenne módjuk a továbblépésre.

Shakira Kolumbiában, Serena Williams Kenyában, Madonna Malawiban. Oprah Winfrey karitatív programja valóságos iskolaalapítási lavinát indított el a sztárok között: több híresség jótékonykodásba fogott, hogy megsegítsék a mélyszegénységben élő gyerekeket.

Oprah az afrikai iskola avatóünnepségén

A talk show – háziasszony karitatív tevékenysége nem véletlen: maga is nagyon mélyről jutott el a világhírnévig. Kilenc éves koráig nagyanyja nevelte őt egy víz- és villanyvezeték nélküli viskóban, majd innen Milwaukee nyomornegyedébe került. Hírnevét a The Oprah Winfrey Show hozta meg 1986-ban, amely rövid idő alatt milliós nézettséget produkált az USA-ban. Egyike századunk leggazdagabb amerikai asszonyainak, ő az első fekete nő, aki dollármilliárdos lett.

Amerika legbefolyásosabb tévés személyisége 40 millió dollárt áldozott egy Dél- Afrikában létrehozott lányiskolára, ahol 152 tehetséges, de a tanulás lehetőségétől elzárt dél-afrikai lány tanul. A diáklányok tankönyveket, szállást – ellátást és ingyenes oktatást kapnak az intézményben. A johannesburgi Leadership Academy elitiskolát  Winfrey azzal a céllal hozta létre, hogy itt tanuljanak egy „új Afrika” leendő vezetői. Az intézmény azonban már többször került a viták középpontjába, és botrányok is felkavarták életét.
 

Jótékonykodó zenészek

Madonna elirigyelte a kezdeményezést és rálicitált a talk show nagyasszonyára: nyilatkozatai szerint az ő afrikai iskolájában ötszáz diáklány fog tanulni.  Az énekesnő még 2006-ban hozta létre a Raising Malawi nevű alapítványt, amely élelmezéssel, oktatással és orvosi ellátással igyekszik segíteni az egyik legszegényebb, afrikai ország lakóin.

A délkelet afrikai, 12 milliós Malawiban közel 500 ezer gyerek vesztette el legalább egy szülőjét az AIDS miatt. Madonna 15 millió dollárból hozza létre az iskolát, melyben egy pedagógiai szakemberek alkotta új oktatási programban fognak tanulni a szegény körülmények közül érkező diáklányok. Az iskola, nem titkoltan hasonló lesz a Dél-Afrikában alapított leányiskolához, a tanított tantárgyak közül a matematikára és a természettudományokra helyezik majd a hangsúlyt.

 „…Minden gyermeknek joga, hogy képességeinek, érdeklődésének, adottságainak megfelelő nevelésben és oktatásban részesüljön” – mondja ki az 1993 óta hatályos közoktatási törvény. A gyakorlat azonban sokszor nem ezt igazolja. Az állami szerepvállaláson kívül gyakran nálunk is magánemberek segítik a szegény sorsú gyerekeket.

„Minden alkalommal, amikor önzetlenül adunk, számunkra is tágasabbá válik a világ” – vallja Mága Zoltán a világszerte népszerű prímás. A jótékonysági koncertjeiről is híres zenész 2007-ben hozta létre az Aranyhegedű Alapítványt. A szervezet tevékenysége sokrétű: kórházakat és betegeket, fogyatékos embereket támogat.  Elsődleges célja azonban anyagilag támogatni a hátrányos helyzetű tehetséges gyermekeket, akiket az alapítvány felkutat és taníttat. Tehetségkutató versenyeket szerveznek, és terveik között szerepel egy alapfokú zeneművészeti és tánctagozatú szakiskola létrehozása.

Karitatív OTP- vezér

„Akaratot ad nekem, mert amitől eddig féltem, vagy féltem megcsinálni azt már bátrabban teszem. Tanulhatok például még egy nyelvet, amit idáig elképzelni sem mertem. A családom látja, hogy okosodom” – mondja egy a Csányi Alapítvány iskolájában tanuló kisdiák.

Csányi Sándor a leggazdagabb magyar, az OTP és számos más vállalat vezérigazgatója szegény, ám tehetséges gyerekek támogatására hozta létre a Csányi Alapítványt, mely a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tagszervezete.

Állami tehetséggondozás

2008 szeptemberében fogadta el a kormány a Nemzeti Tehetséggondozó Program (NTP) cselekvési tervét, és alapították meg a Nemzeti Tehetséggondozó Alapot. Az alap a 2008/2009-es tanévben 17 milliárd forintot biztosít a program végrehajtására. A tervezet szerint 16-20 ezer diák helyett, 50 ezer vehet részt tehetséggondozásban, valamint a felsőoktatásban a hallgatók 5 százaléka - körülbelül 20 ezer - juthat ösztöndíjakhoz a program keretein belül.

A tehetséggondozó program 2006 első hónapjaiban két megyében indult el: Jász-Nagykun-Szolnok megyén belül a Jászságban, Somogy megyén belül pedig Nagybajom térségében. 2007-ben két újabb intézmény nyílt: Kaposvárott és Baranya megyében Pécsett.

 Az intézmény szakemberek bevonásával, valamint helyi pedagógusokkal, nevelési tanácsadókkal együttműködve olyan tehetséges, de hátrányos körülmények között élő gyermekeket választ ki, akiket segítenek nehézségeik leküzdésében. A foglalkozások a nyelvtanulásra és az informatikára helyeznek nagy hangsúlyt, ám az itt tanulással a gyerekek egyben egy életútprogramban is részt vesznek. A gyerekek tanórán kívüli tevékenységét - egyéni fejlesztési terv alapján - egy mentor irányítja és szervezi.

Egy kilencedikes tanuló így vall a tehetséggondozó alapítványról: „Lényegesen több tudást kapunk, mint a többiek az iskolában. Mindig egy lépéssel előrébb vagyunk, aminek azt hiszem, rengeteg hasznát fogjuk venni az életben.” Az Alapítvány 2010-ben kollégiumot épít Budapesten az általuk segített, a fővárosi egyetemeken továbbtanuló hátrányos helyzetű fiatalok számára.

Schäffer Dániel

Eduline