Felsőoktatás Eduline

Fotó: koporsóval és "gyilkos rózsával" tiltakoznak az egyetemisták

Elolvasom

Október 27-én tartják országos demonstrációjukat az új felsőoktatási törvény - többek között a hallgatói szerződések és az önköltséges képzések bevezetése - ellen tiltakozó egyetemisták. A hallgatók az oktatási államtitkárság Szalay utcai épülete elé vonulnak, kérdéseiket és véleményüket pedig eljuttatják az önkormányzati és országgyűlési képviselőkhöz. A demonstráció plakátjai már elkészültek.

Felsőoktatás Eduline

Keményen visszaszóltak Réthelyinek az ELTE bölcsészei

Elolvasom

„A magyar felsőoktatásért is felelős minisztérium vezetője súlyos tévedésben él, érvrendszerét sztereotípiákra építi” – így reagált Réthelyi Miklós hvg.hu-nak adott interjújára az ELTE bölcsészkarának hallgatói önkormányzata. A nemzetierőforrás-miniszter szerint "véget kell vetni az akár évtizedig is elnyúló egyetemista életformának, nem lehet valaki örök bölcsész”.

Felsőoktatás Eduline

Diplomaadó és tandíj: mi vár az egyetemistákra itthon?

Elolvasom

Akár évi másfél-kétmillió forintot is fizethetnek az állami ösztöndíjas helyekről kiszoruló egyetemisták, ha a kormány után a parlament is rábólint a felsőoktatási törvény tervezetére. Az eduline által megkérdezett közgazdász szerint a hallgatóknak még a világ legjobb egyetemein sem kell kifizetniük a képzés teljes árát, az oktatási államtitkárság terve így igazi "hungarikum" lehet.

Felsőoktatás Eduline

Fizethetnek az egyetemisták, ha elbuknak egy tantárgyat

Elolvasom

A kreditalapú finanszírozás is bekerült a felsőoktatási törvény tervezetébe - mondta a Kossuth Rádiónak Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke. Ez azt jelenti, hogy ha egy hallgató nem teljesít egy tantárgyat, ki kell fizetnie a tárgy oktatásának költségeit.

Felsőoktatás Eduline

Réthelyi: diplomásadó nem szerepel a kormány adótervei között

Elolvasom

„Remélem, hogy a törvény nem lesz végül ilyen rigorózus” – így reagált a Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter a felsőoktatási koncepcióban szereplő szigorú előírásokra, amelyek alapján csak az a felsőoktatási intézmény kapná meg a tudományegyetem címet, amely legalább nyolc kart működtet. A Semmelweis Egyetem – amelynek a tárcavezető korábban rektora volt – ez alapján elveszíti kutatóegyetemi minősítését.

Felsőoktatás Eduline

Itt a kormány rögtönzésének újabb "vívmánya"

Elolvasom

Az új felsőoktatási koncepció helyhez kötné a külföldre készülő diplomásokat, ezért felmerül a kérdés, nem tervez-e hasonlót a minisztérium a Magyarországon maradó pályaelhagyók esetében is. Az oktatási államtitkárságon azt mondják, nincs szó ilyesmiről, a HÖOK szerint az összes röghözkötő szerződés értelmetlen, az oktatáskutató pedig a végig nem gondolt oktatási kormányzati rögtönzés részeként tekint minderre - írja a hvg.hu.

Felsőoktatás Eduline

"Mintha Hoffmann Rózsa pikkelne ránk" - egyetemisták és tanárok is tüntettek a Kossuth téren

Elolvasom

Több száz egyetemista, főiskolás és pedagógus tiltakozott a kormány oktatási tervei ellen a szakszervezetek szombati demonstrációján. A D-Daynek nevezett tüntetéssorozathoz a Hallgatói Hálózat és a két nagy pedagógus-szakszervezet is csatlakozott. Az eduline által megkérdezett egyetemisták azt mondták, azért mentek ki a Kossuth térre, mert az oktatási államtitkárság "ki akar tolni" velük.

1
10 11 12 13 14
18