Felsőoktatás Czervan Andrea

Itt a feketeleves: a hallgatók több mint fele elbúcsúzhat a felsőoktatástól?

Elolvasom

Majdnem hatvan százalékkal, 34 ezerrel kevesebben kezdhették volna el az alap- vagy osztatlan képzést 2014-ben, ha már most is kötelező lenne a középfokú nyelvtudás igazolása a felvételin. Ezt 2020-tól biztosan bevezetik, arra azonban, hogy hogyan fog növekedni a nyelvvizsgázók aránya, a kormánynak egyelőre nincs forgatókönyve.

Felsőoktatás MTI

Így alakul át a felsőoktatás: egyeztetett a kormány és az MTA

Elolvasom

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének meghívására a szervezet vezetői kollégiumának tagjai egyeztettek Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárral a felsőoktatás fejlesztésének irányvonalairól, és az ezt megalapozó Fokozatváltás a felsőoktatásban című felsőoktatási stratégiáról - közölte az akadémia pénteken az MTI-vel.

Felsőoktatás eduline/mti

Palkovics: 17 milliárddal nő jövőre a felsőoktatás támogatása

Elolvasom

Jövőre 17 milliárddal több pénzből gazdálkodhat a felsőoktatás, amely elegendő lesz a megfelelő működéshez, és ez a növekedés fontos előrelépés a hallgatói létszám csökkenése mellett - mondta Palkovics László felsőoktatási államtitkár az MTI-nek adott év végi interjúban, amelyben kitért arra is: jövő tavaszig minden intézménynél áttekintik a szakstruktúrát.

Felsőoktatás Eduline

Már el is kezdték a megszűnő szakok kiválogatását?

Elolvasom

Az októberben nyilvánosságra hozott felsőoktatási koncepció az utóbbi négy évben már az ötödik-hatodik ilyen dokumentum. Palkovics László felsőoktatási államtitkár szerint még az idén elfogadhatják, ami a szakok számának drasztikus csökkentésével és új intézménytípusok megjelenésével járhat.

Érettségi-felvételi Eduline

Ez vár a felvételizőkre a következő években - mi az, amit már most tudunk?

Elolvasom

Az már biztos, hogy a következő két évben emelkedik a minimumponthatár, ennél azonban nagyon változásokra is számíthatnak azok, akik egyetemre, főiskolára készülnek. Az új felsőoktatási koncepció alapján elképzelhető, hogy 2020-tól kötelező lesz a nyelvvizsga a felvételihez, és a választható szakok száma is csökkenni fog. Íme, a legfontosabb változások.

Felsőoktatás Eduline

Itt a feketeleves: könnyebb lesz elveszíteni az állami ösztöndíjat

Elolvasom

Jobban kell majd teljesíteniük az állami ösztöndíjas hallgatóknak, ha továbbra is ingyenesen szeretnének tanulni. Az új, szerdán nyilvánosságra hozott felsőoktatási stratégia szerint ugyanis az egyetemek, főiskolák több diákot sorolhatnának át önköltséges képzésre, ezzel párhuzamosan pedig több fizetős hallgató kerülhetne át államis helyre.