Felsőoktatás Eduline

Minden második egyetem és főiskola megszűnhet Ukrajnában

Elolvasom

Felsőoktatási intézmények százai szűnhetnek meg Ukrajnában a következő években. A bezárási hullám nemcsak a magánintézményeket, hanem még az elismert állami egyetemeket is elérheti. Az iskolák számának csökkentéséről és összevonásáról rendelkező új felsőoktatási törvény tervezete néhány hónapon belül kerül a parlament elé.

Felsőoktatás Eduline

Áll a bál az egyetemeken: szalonnával és savanyúsággal tiltakoznak a diákok

Elolvasom

Több mint huszonötezer romániai egyetemista és főiskolás tüntetett hétfőn Bukarestben, Temesváron, Gyulafehérváron és Marosvásárhelyen – a hallgatók a decemberben elfogadott új oktatási törvény ellen tiltakoztak, amely kizárja őket a felsőoktatási intézményeket vezető szenátusokból. Ukrajnában is demonstrálnak a diákok, ott az oktatási miniszter távozását és az új felsőoktatási törvény tervezetének visszavonását követelik.

Közoktatás Edupress

Még viccnek is rossz: megszüntetnék a főiskolákat Ukrajnában

Elolvasom

A főiskolákat és a technikumokat is megszüntetné az elfogadás előtt álló ukrán felsőoktatási törvény: változást a jövő évtől hozhat a dokumentum, mely a bachelor fokozatot négy-ötéves tanulmányi idő után tenné elérhetővé, a mesterdiploma feltételeként pedig még plusz kétéves időszakot írna elő. Előbbit az egyetemeken is, utóbbit már csak az akadémiákon szerezhetnék meg a hallgatók.

Felsőoktatás Eduline

Hamis diplomával dolgoznak: előbb-utóbb lebuknak a trükközők

Elolvasom

Kétszáz beteget „kezelt”, pedig még az első félévet sem fejezte be az orvosi egyetemen az a 34 éves férfi, aki egy hónapig dolgozott hamis diplomával az egyik romániai kórház sürgősségi osztályán. Több ehhez hasonló esetre derült fény az utóbbi hónapokban: Ukrajnában például több mint harminc magas beosztású állami tisztségviselőt gyanúsítanak azzal, hogy pénzért vásárolták oklevelüket.

Közoktatás Edupress

A magyar továbbra sem választható nyelv az ukrán felsőoktatásban

Elolvasom

Miközben az ukrán bölcsészkaron már oroszból is lehet vizsgázni, a kormány ígérete ellenére sem vezette be a választható magyar nyelvet Ukrajna felsőoktatásában. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elfogadhatatlan tartja az állapotot, ezért képviselőik javaslataikat nem csak az ukrán minisztérium felé, de a parlamentnek is eljuttatják, hogy a magyar nyelv és irodalom felvételi tárgy lehessen.

1 2