szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan néztek ki a nagy egyetemek régen? Mi történt az épületekkel az elmúlt évtizedekben? Cikksorozatunkban utánajárunk, hogyan jöttek létre és változtak azok az épületek, amelyekben ma is egyetemi órák zajlanak. A 20. század elejétől, közepétől mutatunk Fortepan-fotókat a magyarországi egyetemekről: ez a Budapesti Corvinus Egyetem története.

A mai Corvinus épülete 1874-ben készült Ybl Miklós tervei alapján, akkor még azonban nem egyetemnek, hanem akkori nevén, Fővámpalotának épült, melyben négy, egymástól elkülönülő hivatal működött, így is volt ez egészen 1950-ig.

©

Természetesen a Corvinusnak is, mint a legtöbb egyetemnek, több évszázadra visszanyúló előzménye van. A közgazdászképzésnek a 18-19. században már voltak előfutárai: az 1846-ban létrejött József Ipartanoda, de 1898-ban létrehoztak egy - az akadémiához és a budapesti tudományegyetemhez kapcsolódó - Kereskedelmi Iskolai Szaktanárképző Intézetet is, írják a kezdetekről az egyetem honlapján. 

Zseniális fotók a Corvinusról: így festett az egyetem épülete 140 éve

Zseniális képeket találtunk a Budapesti Corvinus Egyetem épületéről a Fortepanon - a fotók az akkor még más funkciót betöltő Fővámpalotáról 1874 körül készültek.

1920-ban aztán megszületett az önállóan működő Közgazdaságtudományi Kar, amely az akkori Királyi Magyar Tudományegyetemhez tartozott - ez az egyetem ma az Eötvös Loránd Tudományegyetem. A kormány aztán nem sokkal később a kart a műegyetemi közgazdászképzéssel egyesítette, így jött lére - több felsőoktatási intézmény összevonásával - a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - itt tehát a ma Corvinusnak nevezett egyetem és a Műegyetem története is találkozik.

©

Közben a háború alatt -1944 december közepétől 1945 február 13-ig - igen súlyos sérüléseket szenvedett az akkor még központi hivatalként működő épület. Újjáépítése 1948-tól lendült fel igazán, amikoris eldőlt, hogy az épületet az akkor (1948-ban) önállóvá vált Magyar Közgazdaságtudományi Egyetem céljára állítják helyre - írják. Az egyetem végül az 1950/51. tanévet már a jelenlegi épületében kezdte - így lett tehát önálló egyetemmé a mai Corvinus. A következő fotók 1963-ból valók az egyetemi étteremről.

©
©

1953-ban az intézmény felvette a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem nevet, 1990-től pedig Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemként, 2000-től pedig Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemként is szerepelt. A fotó 1987-ben készült az egyetem aulájáról.

©

Az elmúlt húsz évben is volt néhány egyesítés más főiskolával, egyetemi karokkal, jelenlegi nevét 2004 óta viseli.

Még több egyetem történetéről itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

 

Fotókon a régi Semmelweis Egyetem: különleges történetek

Hogyan néztek ki a nagy egyetemek régen? Mi történt az épületekkel az elmúlt évtizedekben? Cikksorozatunkban utánajárunk, hogyan jöttek létre és változtak azok az épületek, amelyekben ma is egyetemi órák zajlanak. A 20. század elejétől, közepétől mutatunk Fortepan-fotókat a magyarországi egyetemekről: ez a Semmelweis Egyetem története.