szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) 2018-as, legfrissebb adatai szerint az alapszakos hallgatók több mint fele, az osztatlan képzésben részt vevők 38 százaléka, a mesterszakosoknál pedig tízből hét diák vállal munkát a tanulmányai mellett - sokan állandó, határozatlan jelleggel dolgozik.

De hogyan érdemes egyetem mellett munkát keresni? Három fontos szempontot gyűjtöttünk össze:

1.)    Már a választásnál (sok)minden eldőlhet

Ha még nem dolgoztatok az egyetem mellett, de szeretnétek kipróbálni - akár a vizsga- vagy szorgalmi időszakban - akkor a választás előtt érdemes több helyen is szétnézni. A legtöbb egyetemen ugyanis van kötelező szakmai gyakorlat, amihez az intézmények sokszor előre meghatározott cégeket ajánlanak a hallgatóknak. Ha még nem is tervezitek, hogy szakmai gyakorlatra jelentkeztek, akkor is érdemes megnézni a tanulmányaitokhoz kapcsolódó munkalehetőségeket is.

Persze a választás előtt érdemes az egyetem folyósóján is nyitott szemmel járni, sokszor a faliújságon, facebook-csoportban vagy hallgatói szervezetek oldalán vár rátok az egyetemi álommeló.

2.)    Sűrű az órarendetek? Keressetek alkalmi munkákat

Mielőtt munkát vállaltok, mindenképp érdemes megvárni, míg kialakul a végleges órarendetek. Ebben a félévben túl sok kötelező órátok lesz, de a munkát sem szeretnétek hanyagolni? Kérdezzetek körbe, sok helyen ugyanis tudtok eseti megbízással alkalmi diákmunkákat vállalni.

A munkanélküliek több mint egynegyede 15-24 éves - friss statisztikák

A 15-24 éves munkanélküliek száma egy év alatt 40 ezerre nőtt, sokan azonban így is tanulmányaik mellett dolgoznak. Vajon minden diáknak munkát kell vállalnia az egyetem vagy megélhetésük finanszírozásához? Friss statisztikákat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

3.)    Többet vállanátok? Alakítsatok ki rugalmas munkaidőt

Bármilyen jellegű munkát is végeztek az egyetem mellett, elengedhetetlen, hogy valamilyen szinten rugalmas legyen a beosztásotok, különben vizsgaidőszakban vagy beadandók írásakor nagyon nehéz lesz egyszerre az iskolában és a munkában is helytállnotok. Éppen ezért érdemes a részmunkaidős és otthonról végehető munkák között is keresgélnetek.

Gyakornoki állást kerestek? Egyetemistaként itt is érdemes körbenézni

Szakmai gyakorlat, diákmunka, gyakornoki állás - akárhogy is kezditek, valahol mindenki elindul. Ha ti is éppen munkát kerestek, de nem tudjátok, hogy fogjatok neki, most segítünk.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.