szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyilvánosságra hozták a 2017-es diplomás pályakövetési felmérés eredményeit. Mennyit keresnek azok a friss diplomások, akik valamilyen társadalomtudományi képzésen végeztek?

A diplomáspálya pályakövetési rendszer 2017-es adatai szerint a pályakezdő társadalomtudomány képzési területen végzett diplomások havi bruttó átlagjövedelme 180-240 ezer forint között alakul. Azonban (többek között) a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Gazdasági Egyetemen és a Soproni Egyetemen végzettek még ennél is többet, akár 300 ezer forintot is kereshetnek a diplomaszerzés után.

©

Az egyik tengelyen a frissdiplomás átlagjövedelmek, a másikon a munkaerőpiacra kilépett végzettek közül diplomás munkát végzők intézményi arányai szerepelnek. Az ábrán összesítve láthatjátok az alapszakos és a mesterképzésen vagy osztatlan mesterképzésen végzett diplomások munkaerőpiaci adatait.

És hogy mik a legnépszerűbb foglalkozások? A toplistások között most ott van a marketing és PR ügyintéző, az újságíró, de a szociális szakgondozó is.

Friss adatok: ennyit keres egy frissdiplomás, de van, aki munka mellett még továbbtanul

A diplomát épphogy átvette, máris munkába áll a fiatalok 70 %-a. Mutatjuk, mennyi a frissdiplomások átlagos havi keresete, de az is kiderül, hogy hányan mennek tovább mesterképzésre, akár munka mellett is.