szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A diplomát épphogy átvette, máris munkába áll a fiatalok 70 %-a. Mutatjuk, mennyi a frissdiplomások átlagos havi keresete, de az is kiderül, hogy hányan mennek tovább mesterképzésre, akár munka mellett is.

A frissdiplomások átlagos havi bruttó keresete 286 ezer forint - derül ki a diplomás-pályakövetési rendszer 2017-es eredményeiből, amely 115 ezer frissdiplomását pályaútját vizsgálta. Melyik képzési területen a legmagasabb és a legalacsonyabb az átlagbér?

©

Talán nem meglepő módon a legmagasabb átlagbérrel (350 ezer feletti) az informatika területén dolgozó frissdiplomások rendelkeznek, míg a legalacsonyabbal (kevesebb mint 150 ezer forintos) a művészet területén dolgozók.

©

Az alapszakos diploma megszerzését követő 1–3 évben alig 4 százalékos a regisztrált álláskeresők aránya. A frissdiplomások közel 70 százaléka munkát vállal, de minden tizedik diplomás fő státuszban, vagy munka mellett továbbra is a felsőoktatásban tanul.

©

A továbbtanulási arányok - az alapdiploma megszerzése után - három képzési területen nőnek jelentősebben az átlag fölé: a természettudományi, művészeti és bölcsészettudományi alapszakos diplomások körében - derül ki a felmérésből.

350-400 ezer forintot kereshetnek pályakezdőként azok, akik ilyen képzésen szereznek diplomát

Mennyit keresnek azok a friss diplomások, akik gazdaságtudományi képzésen végeztek? Nyilvánosságra hozták a 2017-es diplomás pályakövetési felmérés eredményeit.