szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyilvánosságra hozták a 2017-es diplomás pályakövetési felmérés eredményeit. Mennyit keresnek azok a friss diplomások, akik pedagógusképzésen végeztek?

A diplomáspálya pályakövetési rendszer 2017-es adatai szerint a pályakezdő pedagógus képzési területen végzett diplomás havi bruttó átlagjövedelme 180-250 ezer forint között alakul. Azonban a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Kodolányi János Egyetemen, valamint a Budapesti Gazdasági Egyetemen és a Dunaújvárosi Egyetemen végzettek ennél jóval többet, akár 350-400 ezer forintot is kereshetnek a diplomaszerzés után.

©

Az egyik tengelyen a frissdiplomás átlagjövedelmek, a másikon a munkaerőpiacra kilépett végzettek közül diplomás munkát végzők intézményi arányai szerepelnek. Az ábrán összesítve láthatjátok az alapszakos és a mesterképzésen vagy osztatlan mesterképzésen végzett diplomások munkaerőpiaci adatait.

És hogy mik a legnépszerűbb foglalkozások? A toplistás szakma természetesen a középiskolai tanár, de sokan lesznek gyógypedagógusok, konduktorok és egyetemi tanárok is.

2020-ban emelkednek a tanári fizetések? Erről egyeztet az államtitkárság, amely egy érdekes ötlettel rukkolt elő

„A vetítési alap emelését a 2019-es költségvetés nem tartalmazza, de a 2020-as büdzsébe bekerülhet, erről már egyeztetünk" - ezt mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár. Gondolkodnak egy, a pályára visszatérést ösztönző ösztöndíjon is.