szerző:
Eduline

Most kezdik meg az ősztől Magyarországon tanuló külföldi diákok azt az intenzív nyelvi kurzust, ami egészen a tanév kezdetéig, vagyis szeptember elejéig fog tartani.

A magyar nyelvi kurzusok európai viszonylatban is népszerűek, az év közben az Erasmus programmal hazánkban tanuló kb. 2200 külföldi hallgató közül 200 él az előzetes nyelvtanulási, ismerkedési lehetőséggel. Ezekben a hetekben Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden zajlanak a nyári nyelvi kurzusok.

Hagyományosan sok hallgató érkezik ilyen ösztöndíjjal Németországból hazánkba, így a nyelvi előkészítőkön is ők vannak a legtöbben (25%), valamint a Finnországból és Spanyolországból érkező hallgatók körében kiemelkedően népszerű még az intenzív nyelvtanulási lehetőség.

Bata Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem programmenedzsere elmondta, náluk idén nyáron egy augusztus 1-jén megkezdett, négy hétig tartó nyelvtanfolyam alapozza meg a külföldi diákok további boldogulását. A 47 török, német, olasz, lengyel, francia, cseh, litván, román, angol, horvát fiatal napi 6 órában sajátítja el itt a nyelv alapjait, hogy a kurzus végére képessé váljon az alapvető magyar nyelvű kommunikációra.

„Természetesen ez még nem teszi őket képessé arra, hogy szeptembertől magyar nyelven hallgassák az óráikat, de az 1 hónapos ittlét alatt barátokra lelnek, összerázódnak az erasmusos társaságok, és ősztől már otthonosabban mozognak a városban, merik használni a nyelvet – mondja Ágnes.

©

Idén is van több olyan hallgatójuk, aki nem a nulláról kezdi a nyelvvel való ismerkedést. Egyikük Disney-rajzfilmeket nézett magyar nyelven és magyar felirattal, ezzel próbálta előképezni magát; míg egy másik fiatal a televízióban hallotta ezt a számára furcsa, de dallamos nyelvet, és mivel nagyon megtetszett neki, ezért pályázott a lehetőségre.

A fiatalok tanórákon kívüli idejét spontán és szervezett programok töltik ki, például éjszakai fürdőzés az Anna-fürdőben, vagy a hétvégék alkalmával a fővárosba és Ópusztaszerre látogatnak. Ők a szabadidős programok során olyan feladatokat is kapnak, melyek a magyar tanulásukat, a nyelv valódi helyzetekben való használatát is segítik.

Magyarországról pedig mintegy 250 hallgató indul útjára ezekben a napokban, hogy hasonló nyelvi kurzuson vegyen részt abban az európai országban, ahol az ösztöndíjas időszakát tölti majd. A magyarok 24 tanulható „kis nyelv” közül választhatnak, így idén nyáron többen tanulnak bolgárul vagy baszkul, sőt Spanyolországban már a regionális nyelvek közül is választhatják a katalán, galíciai vagy valenciai nyelvjárást.


eduline