szerző:
Edupress

A maláj kormány a 2011-es tanévtől módosítja az ország állami iskoláiban az angol nyelv oktatásának szabályait, melynek következtében több mint 13 ezer angoltanárra lesz szükség az intézményekben. Habár az országban a maláj a hivatalos nyelv, igen gyakori az angol nyelv használata is - adta hírül a The Star Online.

A maláj kormány bejelentette, hogy az állami iskolákban a jövő tanévtől megnöveli az angol nyelv oktatásának idejét, a tervek szerint heti 90 percről 330 percre. Az általános iskolák első három osztályában 60-ról 120 percre, a negyediktől a hatodik osztályig artó szakaszban pedig 90-ről 120 percre emelkedik majd az angol nyelvű órák ideje. Ennek következtében azonban több mint 13 ezer angoltanárra lesz majd szükség az országban.

©

A tanárhiányt elsősorban úgy kívánják megoldani, hogy több angolul oktató tanárt képeznek majd, illetve az 58 éves, korai nyugdíjra jogosult tanároknak lehetőséget adnak a további tanításra. Mindezek mellett anyanyelvi angoltanárokra is szükség lesz majd, mely intézkedés mind a helyi tanárok, mind az iskolai oktatás szempontjából fontos. Az anyanyelvi tanárok főként vidéki állásokat kapnak majd, ahol nagyobb igény van az angol anyanyelvi környezetre.

A lépésre azért volt szükség, mert habár az országban a maláj a hivatalos nyelv, igen gyakori az angol nyelv használata is. Korábban a Malajziával szomszédos Szingapúr jelentette be azt a nyelvoktatási reformjavaslatát, mely az anyanyelv oktatásának visszaszorítására irányult.

eduline