szerző:
Eduline

A többéves online nyelvoktatási tapasztalattal rendelkező Educomm Communications 2008 decemberében megnyitotta ingyenes nyelviskoláját, melyben a nyelvtanulás iránt érdeklődők teljesen ingyen vehetnek részt angol és német tanfolyamokon.

Az Educomm Eduverzum egy valódi online nyelviskola, ahol a tanulók megkapnak mindent, amire a tanuláshoz szükségük lehet – tananyagot, szótárt, hanganyagokat, tanári segítséget és egymással is kommunikálhatnak –, mindezt lakóhelyüktől és időbeosztásuktól függetlenül – interneten – teljesen ingyen.

Miért?
Elsődleges célunk a a nyelvtanulás ingyenessé tételével, hogy lakóhelytől és anyagi helyzettől függetlenül mindenki számára lehetővé tegye nyelvtudása fejlesztését, és ezáltal javítsa tanulóinak továbbtanulási, elhelyezkedési, érvényesülési esélyeit. Az ingyenes tanítás másodlagos, rendkívül ambíciózus célja, hogy az ingyenes nyelvtanulás olyan méreteket öltsön, amely által akár az ország – e téren rendkívül negatív – nemzetközi megítélése is javuljon. „Ingyen kenyér nincs”, tartja a mondás, valakinek meg kell fizetnie a tanulás árát, de vajon kinek?!

Nyelvi szolgáltatóként egyik legfőbb üzletágunk az online nyelvoktatás, melynek keretében az elmúlt évek során több ezer ember tanult, illetve tanult meg angolul és németül. A vállalat 2007-ben, a nemzetközi trendeknek megfelelően kezdte el az Eduverzum nyelvoktató portál fejlesztését, mely a virtuális nyelviskola elnevezést a már több mint egy éve tartó fejlesztések eredményeképp létrejött megoldások és funkciók alapján kapta.

„Az volt a célunk, hogy valami olyat hozzunk létre, amire még nem volt példa, és az a valami kelendő legyen. Úgy érzem, hogy az Eduverzum weboldalt tényleg nyelviskolának lehet nevezni, és megtaláltuk az ingyenes nyelvtanítás receptjét is” - fogalmazott Nagy Dénes, az Educomm vezetője, aki a közelmúltban megrendezett MoodleMoot 2008 konferencián a szakma képviselőnek tartott előadásában, elárulta a titkot:

„Sok más, képzéssel foglalkozó céghez hasonlóan mi is megéreztük a 2006-ban hozott megszorító intézkedéseket, és a mostanra kiteljesedni látszó gazdasági válság előszeleit. Eleinte azt tapasztaltuk, hogy csökkenni kezdett az érdeklődés az olyan tanfolyamainkra, amelyekre a felhasználók korábban tömegesen jelentkeztek, és amiért fizetni is hajlandók voltak. Ennek ellensúlyozására először a hirdetési csatornáink átrendezésével, majd képzéseink fejlesztésével próbálkoztunk. Ekkor hoztuk létre az Eduverzum első verzióját is, de ezek az intézkedések haszontalanok maradtak. Az ingyenes nyelviskola alapját képező üzleti modellt kezdetben szükségintézkedésként dolgoztuk ki, és időbe telt, mire ráébredtünk, hogy ez a modell „jó időkben” is hatékonyabb lehet a hagyományos stratégiáknál. Mivel tananyagaink megírására és rendszerünk fejlesztésére soha nem részesültünk semmilyen állami, sem közösségi támogatásban, ezért a saját bevételeink egyre nagyobb arányát kellett átcsoportosítanunk terveink megvalósításához. Szerencsére találtunk olyan megbízható szakembereket, akik megfizethető áron biztosítják a megvalósításhoz és üzemeltetéshez szükséges hátteret mind nyelvi, mind informatikai téren. Egy ilyen nagy projekt esetében ez kulcskérdés.

Hogyan?
Úgy gondolják, hogy semmit nem adnak ma ingyen? Ezzel azért tudnék vitatkozni, de valóban, szinte semmit. A lényeg, hogy a mi nyelviskolánkban nem a tanulók fizetik a tandíjat, nekik csak el kell fogadniuk, hogy reklámok is vannak az oldalon, és persze, ha valami érdekli őket, akkor kattinthatnak is. Az oldalon megjelenő hirdetésekből finanszírozzuk az ingyenes oktatást. Ez jó a hirdetőknek, mert sok értelmes, az újdonságokra nyitott ember látja a hirdetéseiket (akiknek a tanuláson megspórolt pénz megmarad a zsebükben), és jó a felhasználóknak is, mert csupán ugyanazt kell elviselniük az ingyenes tanulásért, amit az összes többi weboldalon, például a hírek olvasása közben. Nagyon fontosnak tartottuk, hogy a tanulást ne zavarják a reklámok, ezért a felhasználók csak az átvezető oldalakon találkozhatnak velük, a tananyagelemekben nem.”

Mit is?
Hogy mit nyújt a virtuális nyelviskola ingyen a tanulóknak? A teljes listát érdemes a honlapon megismerni csak néhány funkciót emelnénk ki..

1. Szótármegoldások. Egyrészt modulonként egy-egy, hanganyaggal kiegészített szószedet, másrészt, az oldalba integrált külső szótár, amely hatalmas adatbázissal rendelkezik.
2. Tananyagok. Elsősorban írott, tankönyvet és munkafüzetet helyettesítő tananyagok, amelyeket képek és hanganyagok tesznek teljessé. A tanulás során a megoldott feladatok egy részét a rendszer a megoldást követően azonnal kiértékeli és pontozza, a szöveges feladatokat pedig tanárok értékelik.
3. Konzultációs szolgáltatás. Ez teszi többé az Eduverzumot egy jól megírt és rendszerezett tananyaggyűjteménynél: a tanulók az integrált „Eduverzum Live!” blokk segítségével felhívhatják a tanárukat, és interneten keresztül konzultálhatnak vele, mintha az órán jelentkeznének vagy szünetben kérdeznék meg, amit nem értettek.
4. Kollaborációs lehetőség. Az Eduverzum Live! blokk által nyújtott másik iskolai elem, hogy a tanulók az iskolához hasonlóan kommunikáljanak egymással, segítséget kérjenek egymástól, közösen oldjanak meg gyakorlatokat, gyakoroljanak szituációkat.
5. Kisegítő funkciók. Számos tanulást segítő elem, például naptár, az eredmények tárolása, időzített és védett modulzáró feladatsorok, e-mailes értesítő a tervezett intenzitásról, és folyamatos fejlesztések, melyeknek köszönhetően 2009-ben az ingyenes Eduverzum újabb, szebb és jobb feladatokkal és innovatív funkciókkal várja majd a nyelvtanulókat.

A fentiek alapján az Educomm Eduverzum Virtuális Nyelviskola nem csupán egy jól csengő név, hogy mit is tud valójában, hogy tényleg megtanulhatunk-e vele ingyen angolul és németül, ezt mindenki eldöntheti, ha odakattint.